Τι φέρνει το 2023 στις αγορές

Τι φέρνει το 2023 στις αγορές

79
Τι φέρνει το 2023 στις αγορές

Τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων το 2022, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν εκρηκτικά και οι τιμές τους μειώθηκαν, οι ισοτιμίες των νομισμάτων και οι τιμές των εμπορευμάτων γνώρισαν μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ κάποιες «αυτοκρατορίες» στον χώρο των crypto χρεοκόπησαν και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν.

Η αξία των μετοχών μειώθηκε κατά 14 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με το 2022 να είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά καθώς οι κεντρικές τράπεζες έκαναν σχεδόν 300 αυξήσεις επιτοκίων.

Οι κύριοι λόγοι για τις εξελίξεις αυτές ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε επίπεδο έτους, ο S&P έκλεισε με πτώση 19,4%, στη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008. Το ίδιο ισχύει και για τον Dow Jones, ο οποίος έκλεισε το 2022 με πτώση 8,8% ενώ ο Nasdaq κατρακύλησε 33,1%.

Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις παγκόσμιες μετοχές σε περισσότερο από μια δεκαετία, και μια ασύγκριτη υποχώρηση των ομολόγων από το 2000 και μετά, ορισμένοι επενδυτές δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο το 2023.

Ο “παγιωμένος” πληθωρισμός, τα προβλήματα στην Κίνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πτώση των αναδυόμενων αγορών και η επιστροφή του Covid είναι οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να θέσουν και πάλι τις αγορές σε αναταραχή, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Χρηματιστήρια

Πιέσεις το α’ εξάμηνο και μικρή ανάκαμψη το δεύτερο στα χρηματιστήρια προβλέπουν οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Περιμένουν άνοδο του S&P 500 κατά 7% στο τέλος του έτους και 5% για τον Stoxx 600.

Όπως εξηγούν οι μετοχές θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις στο α’ εξάμηνο του 2023, καθώς τα εταιρικά μεγέθη θα υποχωρήσουν, η ανάπτυξη θα είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Το β’ εξάμηνο θα υπάρξει μία σταδιακή ανάκαμψη, καθώς εκτιμάται ότι η Fed θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες να κλείσουν το 2023 σε επίπεδα όχι πολύ υψηλότερα από αυτά του 2022.

Χρυσός

Μπορεί ο χρυσός να απογοητεύει τους λάτρεις του, καθώς δεν επιβεβαιώνει, μέχρι τώρα, ότι αποτελεί ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, όμως πρόσφατες εκτιμήσεις προβλέπουν εκτίναξη του “κίτρινου” μετάλλου στα 4.000 δολ. ανά ουγγιά, από περίπου 1.800 δολ. που είναι σήμερα. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, εκτίμησε συγκεκριμένα ο Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital, με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό και κίνδυνο ύφεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.