Πυρηνική ενέργεια στα πλοία: Η Samsung δείχνει τον δρόμο

Πυρηνική ενέργεια στα πλοία: Η Samsung δείχνει τον δρόμο

320
Πυρηνική ενέργεια στα πλοία: Η Samsung δείχνει τον δρόμο

Ο νοτιοκορεάτικος ναυπηγικός κολοσσός Samsung Heavy Industries (SHI) ολοκλήρωσε τον αρχικό σχεδιασμό του CMSR Power Barge, ενός πλωτού πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που βασίζεται σε αντιδραστήρες τηγμένου άλατος, λαμβάνοντας και μια σχετική πιστοποίηση σχεδιασμού από τον αμερικανικό νηογνώμονα ABS.

Το Δεκέμβριο του 2020 ο ABS ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης ενός συμπαγούς αντιδραστήρα τηγμένου άλατος (CMSR) τον οποίο ανέπτυξε η δανέζικη εταιρεία Seaborg Technologies. Τον περασμένο Απρίλιο η SHI υπέγραψε ένα μνημόνιο συμφωνίας με τη Seaborg προκειμένου να συνεργαστούν πάνω στην κατασκευή και την πώληση πλωτών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής καθώς και μονάδων παραγωγής υδρογόνου και αμμωνίας.

Ο σχεδιασμός της Seaborg αφορά αρθρωτούς αντιδραστήρες εγκατεστημένους σε φορτηγίδες, οι οποίοι μπορούν να παράγουν από 200MV έως και 800 MV ηλεκτρικής ισχύος διαθέτοντας διάρκεια ζωής 24 ετών. Η SHI περιγράφει το CMSR Power Barge ως ένα συνδυασμό πυρηνικής και ναυπηγικής τεχνολογίας, αναμένοντας ότι θα συμβάλει στην ευρύτερη υιοθέτηση των πυρηνικών σταθμών όχι μόνο ως μια εναλλακτική λύση απέναντι στους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αλλά και ως μια πηγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας για βιομηχανικά συστήματα θέρμανσης, μονάδες παραγωγής υδρογόνου και μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

Η SHI σχεδιάζει να λανσάρει το CMSR Power Barge στην αγορά μέχρι το 2028, μόλις ολοκληρώσει τον λεπτομερή σχεδιασμό όλων των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.