60 πλοία-σανίδα σωτηρίας για την επισιτιστική κρίση

60 πλοία-σανίδα σωτηρίας για την επισιτιστική κρίση

134
60 πλοία-σανίδα σωτηρίας για την επισιτιστική κρίση

Στην παγκόσμια επισιτιστική επάρκεια στρέφει την προσοχή του το Κίεβο μέσω πρωτοβουλίας με τη συνδρομή 20 χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια φόρουμ στο Κίεβο το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, η Ουκρανία προσβλέπει στην εξαγωγή σιτηρών αξίας $150 εκατ. προς χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο ξηρασίας και είναι πιο ευάλωτες σε λιμούς.

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας, που ονομάζεται «Grain from Ukraine», βρίσκονται χώρες όπως η Αιθιοπία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη. «Στοχεύουμε στην αποστολή εμπορευμάτων από ουκρανικούς λιμένες με τουλάχιστον 60 πλοία στις χώρες που αντιμετωπίζουν περισσότερο την απειλή λιμού και ξηρασίας» δήλωσε ο Πρόεδρος Ζελένσκι.

Από την άλλη, οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών δεν αναμένεται να φτάσουν τους τρεις εκατ. τόνους τον Νοέμβριο, δήλωσε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Αλεξάντερ Κουμπράκοφ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη κατά τον Ουκρανό υπουργό οφείλεται στη Ρωσία η οποία προσπαθεί να περιορίσει τις επιθεωρήσεις πλοίων σε λιμάνια.

Τον Οκτώβριο περίπου 4,2 εκατ.  τόνοι σιτηρών εξήχθησαν από τα ουκρανικά λιμάνια, όπως ανέφερε ο Κουμπράκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

«Τα τελωνεία πραγματοποιούσαν 40 ελέγχους την ημέρα, ενώ τώρα, εξαιτίας της ρωσικής στάσης πραγματοποιούνται πέντε φορές λιγότεροι έλεγχοι», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κουμπράκοφ, 77 πλοία περιμένουν στην ουρά προκειμένου να επιθεωρηθούν στην Τουρκία, ενώ τα τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα κάνουν χρήση μόνο του 50% της εξαγωγικής τους ικανότητας.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.