Οι ληστρικές επιθέσεις στη Σιγκαπούρη, «αγκάθι» για τη ναυτιλία

Οι ληστρικές επιθέσεις στη Σιγκαπούρη, «αγκάθι» για τη ναυτιλία

180
Οι ληστρικές επιθέσεις στη Σιγκαπούρη, «αγκάθι» για τη ναυτιλία

Οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις σε πλοία ανά τον κόσμο συνεχίζουν να μειώνονται, καθώς, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο ICC (IMB), η συνολική δραστηριότητα της πειρατείας για το α’ εξάμηνο του 2022 μειώθηκε σε χαμηλό 28 ετών.

Ωστόσο, τα δεδομένα διαφέρουν όσον αφορά τα πειρατικά συμβάντα στην Ασία, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ReCAAP, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 σημειώθηκε αύξηση 11% σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, έλαβαν χώρα 42 επιθέσεις, εκ των οποίων οι δύο ήταν απόπειρες.

Ειδικότερα, τα περισσότερα περιστατικά πραγματοποιήθηκαν στα στενά της Σιγκαπούρης, κυρίως στην ανατολική πλευρά των στενών. Παρά την υψηλή συχνότητα των επιθέσεων, τα εγκλήματα είναι χαμηλού επιπέδου, καθώς οι ληστές στοχεύουν στην κλοπή εξαρτημάτων και άλλων αντικειμένων από τα πλοία. Επιπλέον, σύμφωνα με τη ReCAAP, οι ληστές συνήθως φεύγουν από το πλοίο μόλις εντοπιστούν, ενώ δεν υπήρξαν απειλές προς τα μέλη πληρωμάτων.

Τέλος, έπειτα από συνεδρίαση της ReCAAP με μέλη της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας, κατατέθηκε η πρόταση για αύξηση των περιπολιών στις εν λόγω περιοχές. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες του εν λόγω συνεδρίου συμφώνησαν στη συνεχή αξιολόγηση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων και στην εφαρμογή του Ship Security Plan.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.