Δάνειο $929 εκατ. της Deutsche Bank για τις αγορές LNG της Τουρκίας

Δάνειο $929 εκατ. της Deutsche Bank για τις αγορές LNG της Τουρκίας

311
Δάνειο $929 εκατ. της Deutsche Bank για τις αγορές LNG της Τουρκίας

Εν μέσω της επιμένουσας ενεργειακής κρίσης, ολοένα και περισσότερες χώρες αποπειρώνται να διαφοροποιήσουν την ενεργειακή τους ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία εξασφάλισε δάνειο ύψους $929 εκατ. από την Deutsche Bank με έδρα στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να χρηματοδοτήσει αγορές LNG. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Τουρκία προσβλέπει στη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, το εν λόγω τριετές δάνειο επιτρέπει στην τουρκική κρατική εταιρεία Botas (Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS) να προβεί σε αγορές LNG από προκαθορισμένους παρόχους δέκα διαφορετικών χωρών, μεταξύ άλλων των ΗΠΑ, της Αλγερίας και του Κατάρ, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο ανακοίνωση της τράπεζας. Εγγυητής του δανείου είναι η τουρκική κυβέρνηση.

Επιπλέον, παρότι το εν λόγω δάνειο αναμένεται να χρηματοδοτήσει μόνο ένα μέρος της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας, αντίστοιχες επενδύσεις δύνανται να λάβουν χώρα μελλοντικά. Ένα τέτοιο σενάριο θα επέτρεπε στην Άγκυρα να διαφοροποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις εισαγωγές της ρωσικού αερίου, που επί του παρόντος καλύπτονται κυρίως από τη Ρωσία και το Ιράν.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη πληθωριστική κρίση των τελευταίων 24 ετών, με την κρατική Botas να έχει πληγεί σημαντικά από τις καλπάζουσες τιμές φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.