Διεθνείς κολοσσοί αποχαιρετούν τη Ρωσία

Διεθνείς κολοσσοί αποχαιρετούν τη Ρωσία

215
Διεθνείς κολοσσοί αποχαιρετούν τη Ρωσία

Η Ρωσία ανάγεται στη χώρα που έχει λάβει τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο λόγω του πολέμου, με το μέγεθος των μέτρων να διευρύνεται συνεχώς: ο αριθμός των κυρώσεων έχει ξεπεράσει τις 10.000 σε τομείς όπως είναι η χρηματοδότηση, η ενέργεια, οι μεταφορές, τα media, η τεχνολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία, ο αθλητισμός και φυσικά το εμπόριο.

Σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές πλαίσιο, πάνω από 100 εταιρείες δυτικών συμφερόντων έχουν εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά ή έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία, γεγονός που επιδρά αρνητικά σε τουλάχιστον 14 σημαντικές βιομηχανίες της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα:

– Αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και λογισμικού, όπως η Apple, η IBM, η Microsoft, η Intel και η AMD, είναι ανάμεσα στις σημαντικότερες εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

– Οι γερμανικές Mercedes-Benz, BMW και Volkswagen, καθώς και οι ιαπωνικές Honda, Toyota και Mazda, έχουν αφήσει ένα τεράστιο κενό στον αυτοκινητιστικό κλάδο της Ρωσίας.

– Παρά τα τεράστια αποθέματά της αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία έχει δει να εξαφανίζονται οι συνεργασίες της με διάφορες διεθνείς εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας, όπως η αμερικανική ExxonMobil, η Royal Dutch Shell, η βρετανική BP, η νορβηγική Equinor και η γερμανική E.ON. Αξίζει να αναφερθεί ότι ως απότοκο αυτού του φαινομένου, η ρωσική Lukoil αγόρασε πρόσφατα τις επιχειρήσεις λιανικής και λιπαντικών της Shell.

– Εταιρείες μεταφορών, όπως η FedEx, η UPS και η DHL, σταμάτησαν τη δραστηριοποίησή τους στη Ρωσική Συνομοσπονδία, ενώ ο γερμανικός κολοσσός Siemens και ο σουηδικός «γίγαντας» ΙΚΕΑ ακολούθησαν την ίδια τακτική.

– Η χρηματοδότηση είναι ένας ακόμα τομέας της ρωσικής οικονομίας που χτυπήθηκε σκληρά από τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Εταιρείες όπως η Visa και η Mastercard, τραπεζικοί οίκοι όπως η HSBC και η Deutsche Bank, καθώς και αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες, όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ή αναστείλει τη δραστηριότητά τους.

– Τέλος, η απομάκρυνση διεθνών κολοσσών, όπως τα McDonald’s και η Coca-Cola, θυμίζουν εποχές Ψυχρού Πολέμου, όταν η ρωσική κοινωνία δεν είχε στη διάθεσή της κάποιες χαρακτηριστικά δυτικές διατροφικές επιλογές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.