Ο πρώτος κλιματικά ουδέτερος τερματικός εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη

Ο πρώτος κλιματικά ουδέτερος τερματικός εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη

74
Ο πρώτος κλιματικά ουδέτερος τερματικός εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη

Το λιμάνι του Duisburg στη Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων ενδοχώρας στην Ευρώπη, προχωρά στον πλήρη ενεργειακό του μετασχηματισμό. Με τη συνδρομή σημαντικών εταίρων και κολοσσών της ναυτιλιακής βιομηχανίας, όπως η COSCO Shipping, η διαχειρίστρια εταιρεία του λιμένα, η λιμενική αρχή του Duisport, ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου, κλιματικά ουδέτερου τερματικού σταθμού έως το 2023. Για την κατασκευή του, οι λιμενικές αρχές, σε συνεργασία με το UMSICHT, το γερμανικό ινστιτούτο για το περιβάλλον, την ενέργεια και την τεχνολογία, αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες και προσαρμοσμένα μοντέλα.

Κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη και η εγκατάσταση ενός ενεργειακά αυτόνομου λιμενικού οικοσυστήματος, που θα συνδέει την παραγωγή ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων τεχνολογιών παραγωγής με βάση το υδρογόνο. Ο σταθμός θα είναι εφοδιασμένος με οχήματα υδρογόνου, σταθμούς φόρτισης αυτόνομων πλοίων και ηλεκτροκίνητων συστημάτων γερανών. Σημαντικά στοιχεία για το εν λόγω project αποτελούν οι μηχανές υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας και οι μπαταρίες για την αποθήκευσή της.

Τα λιμάνια της ενδοχώρας αποτελούν σημαντικό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τις δικές τους απαιτήσεις, και συνδράμουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Λόγω της φύσης τους, βρίσκονται κοντά σε οικιστικούς ιστούς, συνεπώς πρέπει να πληρούν σημαντικές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρουν στελέχη του UMSICHT. Ο τρόπος κατασκευής του νέου τερματικού θα είναι τέτοιος που θα επιτρέπει την προσθήκη μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, θα παρέχει τη δυνατότητα μεταφόρτωσης εμπορευμάτων σε σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά θα συνδέεται παράλληλα και με άλλες υδάτινες αρτηρίες της κεντρικής Ευρώπης.

Στόχος του έργου ήταν να διερευνηθεί πώς μπορούν να υποστηριχτούν τα λιμάνια της ενδοχώρας στον ενεργειακό μετασχηματισμό τους. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες διάφορων ενεργειακών εγκαταστάσεων και τεχνολογιών προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.