Ανησυχία από την αύξηση ληστρικών επιθέσεων σε πλοία στις Φιλιππίνες

Ανησυχία από την αύξηση ληστρικών επιθέσεων σε πλοία στις Φιλιππίνες

174
Ανησυχία από την αύξηση ληστρικών επιθέσεων σε πλοία στις Φιλιππίνες

Ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ένοπλης ληστείας, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, σε βάρος πλοίων που είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι Anchorage στη Μανίλα των Φιλιππίνων, καταγραφεί η ReCAAP (Συμφωνία περιφερειακής συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά πλοίων στην Ασία).

Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί οκτώ περιστατικά ένοπλης ληστείας, με τα επτά εξ αυτών να έχουν σημειωθεί μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. Μάλιστα, στα τρία τελευταία περιστατικά του Ιουλίου και του Αυγούστου οι δράστες ήταν οπλισμένοι με όπλο/μαχαίρι, ενώ προέβησαν και σε βιαιοπραγίες εις βάρος των πληρωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλοία που βρέθηκαν στο στόχαστρο των ληστών κατά τα δύο συμβάντα του Αυγούστου βρίσκονται υπό τη διαχείριση των εταιρειών τακτικών γραμμών CMA CGM και ΟΝΕ (Ocean Network Express). Αντίστοιχα, τα άλλα πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διαρρήχθηκαν κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο βρίσκονται υπό τη διαχείριση της APL, της Μaersk και της Wan Hai Lines.

Λόγω των ανωτέρω, η ReCAAP, μέσω ειδοποίησης που εξέδωσε, εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη εμφάνιση περιστατικών ληστειών και την αύξηση του επιπέδου της βίας στο South Harbour Anchorage της Μανίλα, όπου έλαβαν χώρα όλα τα περιστατικά. Γι’ αυτόν τον λόγο καλεί τους πλοιάρχους και τα πληρώματα σε επαγρύπνηση, ούτως ώστε, αν εντοπιστούν ύποπτα σκάφη, να υπάρξει άμεση αναφορά του περιστατικού στις τοπικές αρχές.

Φωτό: NATO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.