Οι Έλληνες, πρωταγωνιστές στις αγορές Supramaxes

Οι Έλληνες, πρωταγωνιστές στις αγορές Supramaxes

413
Οι Έλληνες, πρωταγωνιστές στις αγορές Supramaxes

Το πρώτο εξάμηνο του έτους ολοκληρώθηκε δυναμικά για τις αγοραπωλησίες φορτηγών πλοίων. Η αύξηση των ναύλων των Panamax, Supramax και Handysize πλοίων συνοδεύτηκε από αύξηση στις τιμές μεταπώλησης και νεότευκτων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το μηνιαίο report της VesselsValue για τον Ιούνιο, 25 αγοραπωλησίες Panamaxes πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2021, 47% περισσότερες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Αύξηση παρατηρήθηκε στις αξίες τόσο των νεότευκτων (5%) όσο και του παλαιότερου tonnage (10%). Ακόμη, οι ναύλοι έφτασαν σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν πάνω από 13 χρόνια, γεγονός που ερμηνεύει την τάση αύξησης των τιμών των πλοίων.

Όσον αφορά τα Supramaxes, 25 άλλαξαν χέρια τον Ιούνιο, 43% λιγότερα από τον Μάιο του 2021, ενώ παράλληλα οι ναύλοι συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (18% αύξηση σε σχέση με τον Μάιο). Σύμφωνα με τη VesselsValue, οι Έλληνες και οι Κινέζοι πλοιοκτήτες ήταν οι πρωταγωνιστές στις αγοραπωλησίες πλοίων αυτής της χωρητικότητας, ξοδεύοντας $190 εκατ. και $90 εκατ. αντίστοιχα.

Επιπλέον, τα Handysizes μπορούν να θεωρηθούν ο «νικητής» του μήνα, απασχολώντας σημαντικά τις αγοραπωλησίες bulkers (34% των συνολικών). Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε τον Ιούνιο ήταν αυξημένο κατά $238 εκατ. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, το ότι από το δείγμα αγοραπωλησιών του report, όλα τα Panamaxes και σχεδόν όλα τα Handysizes πωλήθηκαν σε τιμές μικρότερες της εκτιμώμενης, βάσει της VesselsValue (VV), αξίας τους. Από την άλλη, σχεδόν όλα τα Supramaxes πωλήθηκαν ακριβότερα της εκτιμώμενης αξίας τους.

Φωτό: Kelly Lacy/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.