MSC, Fincantieri και Snam «βάζουν πλώρη» για το πρώτο κρουαζιερόπλοιο υδρογόνου

MSC, Fincantieri και Snam «βάζουν πλώρη» για το πρώτο κρουαζιερόπλοιο υδρογόνου

111
MSC, Fincantieri και Snam «βάζουν πλώρη» για το πρώτο κρουαζιερόπλοιο υδρογόνου

Στις 26 Ιουλίου, το Τμήμα Κρουαζιέρας του ομίλου MSC και οι εταιρείες Fincantieri και Snam ανακοίνωσαν την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μέσω του οποίου θα εξετάσουν τις δυνατότητες σχεδιασμού και κατασκευής του πρώτου στον κόσμο κρουαζιερόπλοιου το οποίο θα τροφοδοτείται με καύσιμο υδρογόνο. Σκοπός της εν λόγω συνεργασίας είναι να επισημάνει την ανάγκη υιοθέτησης του υδρογόνου ως εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου για την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, αλλά και να προσελκύσει κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ομαλότερη μετάβαση προς το νέο αυτό καύσιμο. Επιπλέον, οι τρεις εταίροι θα εξετάσουν και τις δυνατότητες ανάπτυξης των σχετικών υποδομών ανεφοδιασμού καυσίμου υδρογόνου, για την εξυπηρέτηση πλοίων που θα χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο.

Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να παραχθεί χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη διάσπαση του νερού μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτρόλυση, και μπορεί επομένως να παράγει μηδενικές εκπομπές καθ’ όλο τον κύκλο ζωής του. Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλες καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παράγοντας ως υποπροϊόντα μόνο υδρατμούς και θερμότητα. Το πράσινο υδρογόνο έχει μεγάλες δυνατότητες συνεισφοράς στις προσπάθειες απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου της κρουαζιέρας, είτε χρησιμοποιηθεί στην καθαρή του μορφή, είτε ως καύσιμο που προέρχεται από υδρογόνο.

Το Τμήμα Κρουαζιέρας του ομίλου MSC έχει δεσμευτεί να επιτύχει μηδενικό καθαρό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα όσον αφορά τις λειτουργίες του, έως το 2050. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η MSC συνεργάζεται με ένα μεγάλο αριθμό ναυπηγείων, προμηθευτών, κατασκευαστών αλλά και με άλλους οργανισμούς, ενώ επενδύει σε ένα ευρύ φάσμα νέων τεχνολογιών για το στόλο της.

Φωτό: Richard Wainwrith/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.