Ιαπωνία: Στόχος η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Ιαπωνία: Στόχος η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

93
Ιαπωνία: Στόχος η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Η Ιαπωνία στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2030. Ειδικότερα, αναμένονται σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα κατανάλωσης άνθρακα και LNG. Τη θέση τους στην «αλυσίδα» ενέργειας της χώρας θα λάβουν σε μεγάλο βαθμό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια.

Η Ιαπωνία αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τις εισαγωγές της να αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το ένα πέμπτο των συνολικών παγκοσμίως. Ειδικότερα, η ασιατική χώρα εισήγαγε περισσότερους από 40 εκατ. τόνους LNG.

Επιπλέον, βάσει του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), το 2019, η Ιαπωνία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας θερμικού άνθρακα παγκοσμίως. Εκτός αυτού, το 88% της συνολικής παροχής πρωτογενούς ενέργειας της χώρας, για το 2019, προήλθε από ορυκτά καύσιμα.

Πάντως, ο IEA αναφέρει ακόμη ότι η Ιαπωνία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο να επιτύχει το όραμά της για ένα βιώσιμο ενεργειακό μείγμα. Άλλωστε, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της χώρας έχουν ήδη κορυφωθεί από το 2013, όταν αναγκάστηκε να καλύψει άμεσα τις ενεργειακές της ανάγκες μέσω ορυκτών καυσίμων. Η ανάγκη αυτή παρουσιάστηκε μετά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας όλων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, στον απόηχο του ατυχήματος στη Fukushima.

Έως το ατύχημα του 2011, η ασιατική χώρα κάλυπτε περίπου το 30% των ενεργειακών της αναγκών μέσω της πυρηνικής ενέργειας. Στους ενεργειακούς στόχους της έως το 2030, η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να καλύψει ένα ποσοστό της τάξεως του 20%. Σημειώνεται πως δεκαέξι αντιδραστήρες αναμένουν έγκριση επανεκκίνησης και δύο βρίσκονται υπό κατασκευή.

Επιπροσθέτως, το σχέδιο της χώρας είναι η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 46%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2013, έως το 2030. Γενικότερος στόχος της Ιαπωνίας είναι να καταστεί ανθρακικά ουδέτερη έως το 2050, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2020.

Το 2030, ο άνθρακας αναμένεται να αποτελεί το 19% (32% το 2019) του ενεργειακού μείγματος της χώρας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 36-38%, το LNG το 20% (37% το 2019) και η πυρηνική ενέργεια το 20-22%.

Το πόσο ισχυρά θα επηρεαστεί η ναυτιλία από το σχέδιο της Ιαπωνίας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Πιθανώς ο αντίκτυπος να είναι αρνητικός, καθώς η ασιατική χώρα, λόγω των λιγοστών φυσικών πόρων της, αποτελεί σημαντικό εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων.

Φωτό: Franck Robichon/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.