Στο απόγειο οι κινεζικές εισαγωγές LNG

Στο απόγειο οι κινεζικές εισαγωγές LNG

113
Στο απόγειο οι κινεζικές εισαγωγές LNG

Οι κινεζικές εισαγωγές LNG σημείωσαν εντυπωσιακή ανάκαμψη τους τελευταίους δύο μήνες, φτάνοντας τους 6,73 μεγατόνους τον Απρίλιο, η οποία ήταν η δεύτερη ταχύτερη ετήσια ανάπτυξη από τον Απρίλιο του 2019 και ο τρίτος μεγαλύτερος μηνιαίος όγκος ιστορικά.

Αναλυτής της Wood Mackenzie σημειώνει ότι «η Κίνα είναι εκεί όπου υλοποιείται μεγάλο μέρος της ανάπτυξης, με τις πολιτικές αλλαγής άνθρακα σε αέριο να αυξάνονται, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης κατά 8% σε σχέση με το 2020. Αναμένουμε ότι αυτή η ισχυρή ανάπτυξη θα συνεχιστεί, καθώς η αύξηση της εγχώριας παραγωγής συνεχίζει να υστερεί έναντι της αύξησης της εγχώριας ζήτησης».

Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει συνεχώς τη ζήτηση για φυσικό αέριο είναι η συγχώνευση των συστημάτων αγωγών CNOOC, China National Petroleum και Sinopec. Η βελτιωμένη απόδοση θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και ταχύτερη επέκταση του δικτύου αερίου. Η συγχώνευση αναμένεται να τροφοδοτήσει την επέκταση κατά 80% σε 240.000 χιλιόμετρα έως το 2025.

Επιπλέον, ο δριμύς χειμώνας μείωσε τα αποθέματα στη χώρα, η οποία θα πρέπει να αναπληρώσει τις απώλειες πριν από το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει επιπλέον 11 bcm, πέραν της βραχυπρόθεσμης ζήτησης. Επτά νέες εγκαταστάσεις θα τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες, που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα αποθήκευσης κατά 3 bcm.

Ενώ η Κίνα είναι η κύρια πηγή ανάπτυξης για τη ζήτηση LNG, βραχυπρόθεσμα η Ευρώπη θα προσθέσει περισσότερη πίεση σε μια αγορά που βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη. Όπως και με την Ασία, η Ευρώπη γνώρισε μια παρατεταμένη περίοδο κρύου καιρού τον προηγούμενο χειμώνα, που εξάντλησε την εκτεταμένη ικανότητα αποθήκευσης της ηπείρου. Ο ερχόμενος χειμώνας θα δει τη δυναμική της αγοράς να γίνεται όλο και πιο πιεστική. Τα χαμηλά αποθέματα στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την υψηλή εποχική ασιατική ζήτηση, θα οδηγήσουν σε αυξημένο ανταγωνισμό για το LNG.

Οι ευρωπαϊκές αγορές θα μπορούσαν να προστατευτούν σε έναν βαθμό από τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών στην παγκόσμια αγορά ΥΦΑ λόγω της βελτιωμένης συνδεσιμότητας με τη Ρωσία. Ο εξαιρετικά αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.