Κίνα και Ινδία απειλούν την εγχώρια πετρελαιοβιομηχανία των ΗΠΑ

Κίνα και Ινδία απειλούν την εγχώρια πετρελαιοβιομηχανία των ΗΠΑ

191
Κίνα και Ινδία απειλούν την εγχώρια πετρελαιοβιομηχανία των ΗΠΑ

Η πετρελαιοβιομηχανία αποτέλεσε ίσως έναν από τους περισσότερο πληγέντες κλάδους πέρυσι, μια χρονιά η οποία σημαδεύτηκε από την πανδημική κρίση. Το 2020, η Κίνα διαδέχτηκε τις ΗΠΑ ως η κορυφαία χώρα διύλισης πετρελαίου, δεδομένου ότι η ασιατική χώρα κατάφερε να ανακάμψει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία πέρυσι.

Σύμφωνα με έκθεση της US Energy Information Administration (EIA), τα κινεζικά διυλιστήρια πέρυσι επεξεργάστηκαν περισσότερο πετρέλαιο από τα αντίστοιχα αμερικανικά. Καθώς οι ΗΠΑ επλήγησαν σοβαρά από την πτώση της ζήτησης το 2020, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν σοβαρά όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον μαύρο χρυσό, η Κίνα επωφελήθηκε από αυτή την εξέλιξη. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, στην Κίνα, όταν οι τιμές πετρελαίου μειώνονται, η κυβέρνηση παρέχει οικονομικά κίνητρα στα διυλιστήρια για την αύξηση της παραγωγής.

Τα αμερικανικά διυλιστήρια έχασαν σημαντικό έδαφος την περασμένη χρονιά, ως απόρροια της πανδημίας. Στα τέλη του περασμένου έτους, η παραγωγή από το διυλιστήριο Convent της Royal Dutch Shell Plc στη Λουιζιάνα μειώθηκε στο μισό. Το 1967, όταν ξεκίνησε η παραγωγή της, η εν λόγω μονάδα είχε παραγωγική δυναμικότητα 35 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική της Κίνας.

Η διυλιστική ικανότητα στις ΗΠΑ έχει πληγεί σοβαρά και φέτος από τη σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε το Τέξας τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι παγετώνες στους αγωγούς πετρελαίου ανάγκασαν τους Αμερικανούς παραγωγούς να μειώσουν τις δραστηριότητές τους κατά 50%.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Κίνα που απειλεί την πετρελαιοβιομηχανία των ΗΠΑ. Πρόσφατα, η Ινδία ανακοίνωσε την επένδυση $4,5 δισ. για την επέκταση του διυλιστηρίου Panipat και την αύξηση της παραγωγής κατά 2/3 έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

Με δεδομένη την υψηλή εγχώρια ζήτηση της Ινδίας, η χώρα ενισχύει τις πρωτοβουλίες της για την αύξηση της δυναμικότητας των διυλιστηρίων της κατά 60% τα επόμενα έτη.

Φωτό: Tudor Dimitriu/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.