Αξίες πλοίων: Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Αξίες πλοίων: Τι επιφυλάσσει το μέλλον

1029
Αξίες πλοίων: Τι επιφυλάσσει το μέλλον

H μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, οι σφοδρές εμπορικές διενέξεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και η υψηλή μεταβλητότητα των τιμών πετρελαίου αποτελούν τα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός του 2020, ιδιαίτερα στον κλάδο της ναυτιλίας. Η ζήτηση για τη ναυπήγηση νεότευκτων αναμένεται να δεχτεί ισχυρή πίεση, δεδομένης της μεγάλης οικονομικής επιβράδυνσης και της συρρίκνωσης του εμπορίου, ενώ ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στις εγκαταστάσεις scrubbers.

Στο αβέβαιο αυτό περιβάλλον για τη διεθνή ναυτιλία, η VesselsValue επιχειρεί, με πρόσφατη ανάλυσή της, να σκιαγραφήσει το πώς θα κινηθούν οι αξίες των bulkers και tankers.

Βulkers

bulker values

Η σημαντική μείωση των ναύλων το α΄ εξάμηνο, ως απόρροια της πανδημίας, και η μείωση των τιμών πώλησης στην αγορά των μεταχειρισμένων bulkers οδήγησαν σε υποχώρηση των νέων παραγγελιών. Ιδιαίτερα για τα Capesizes και σύμφωνα με τα στοιχεία τη VesselsValue, οι μέσοι ημερήσιοι ναύλοι έφτασαν στα $2.200 στις αρχές Μαρτίου, όταν στα τέλη του 2019 άγγιζαν τα $24.000. Οι μειωμένες εξαγωγές iron ore από τη Βραζιλία διαμόρφωσαν εν πολλοίς τη ναυλαγορά για τα Capesizes το διάστημα αυτό. Αυτό που παρατηρείται βέβαια είναι μια αύξηση των ναύλων για όλους τους τύπους bulkers από τις αρχές Ιουνίου, αναφέρει η VesselsValue.

H αναθεώρηση της Vale για την αύξηση της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος και οι αυξημένες ροές από τη Βραζιλία στην Κίνα δημιουργούν αισιοδοξία για την αγορά των bulkers, ιδιαίτερα των Capesizes.

Από την άλλη, οι λίγες παραγγελίες για νεότευκτα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα τον μειωμένο ρυθμό αύξησης του τονάζ. Καθώς όλο αυτό το διάστημα τα διαλυτήρια ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας, οι διαλύσεις bulkers αναμένονται αυξημένες το β΄ εξάμηνο, σημειώνει η VesselsValue στις τριμηνιαίες εκτιμήσεις της. Σε συνδυασμό με το μειωμένο capacity, αξιοσημείωτη αύξηση του στόλου εκτιμάται για το 2021.

Tankers

τανκερ

H εξαιρετικά χαμηλή τιμή του πετρελαίου και η αυξημένη ζήτηση για αποθήκευση στα πλοία εκτόξευσε τους ναύλους στη spot αγορά με την έναρξη του Q2. Η μείωση των ναύλων το τελευταίο διάστημα ερμηνεύεται από τη VesselsValue ως επιστροφή σε μια κανονικότητα, δεδομένου ότι οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια άγγιξαν εξαιρετικά ασυνήθιστα επίπεδα το προηγούμενο διάστημα.

Όμοια με τα bulkers, η ζήτηση για ανακυκλώσεις πλοίων αναμένεται αυξημένη το β΄ εξάμηνο, καθώς θα τεθούν εκ νέου σε λειτουργία μονάδες ανακύκλωσης. Η μείωση των ναύλων αναμένεται να επιφέρει μειωμένη δραστηριότητα σε νέες παραγγελίες, εκτιμά η VesselsValue. Προσώρας οι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρουσιάζουν σταθερότητα και, με δεδομένη των πτώση των ναύλων και των παραγγελιών για νεότευκτα, ο οίκος αναλύσεων εκτιμά ότι οι αξίες θα υποχωρήσουν ελαφρά το προσεχές διάστημα. Η επιστροφή στην κανονικότητα της βιομηχανικής παραγωγής σε κέντρα όπως η Κίνα θα δώσει ώθηση στις

εισαγωγές πετρελαίου, ενώ θετικές είναι οι εκτιμήσεις και για την καταναλωτική δαπάνη στη μετά Covid εποχή.

Η VesselsValue αναφέρει επίσης ότι η αναμενόμενη μείωση της αμερικανικής παραγωγής αργού θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των αντίστοιχων εξαγωγών και την αφαίρεση ενός μεγάλου μέρους του long-haul εμπορίου προς την Ασία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.