Πτώση των θαλάσσιων μεταφορών σε όλη τη Μεσόγειο

Πτώση των θαλάσσιων μεταφορών σε όλη τη Μεσόγειο

121
Πτώση των θαλάσσιων μεταφορών σε όλη τη Μεσόγειο

Η Ύπατη Επιτροπή Προγραμματισμού (HCP) του Μαρόκου δήλωσε ότι αναμένει μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό κατά περίπου 18% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, επηρεασμένη κυρίως από την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου και την οικονομική επιβράδυνση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικοί εταίροι του Βασιλείου.

Το κυβερνητικό όργανο του Ραμπάτ, στην τελευταία δημοσίευσή του, ανέφερε ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 25,1%, επηρεασμένες από τη μείωση των πωλήσεων των περισσότερων αγαθών, ιδίως αυτοκινήτων, υφασμάτων και αεροσκαφών.

Παρόμοια πτωτική τάση καταγράφεται επίσης στις εισαγωγές, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν κατά 26,7%, καθώς «επηρεάζονται από την κάμψη των αγορών κεφαλαιουχικών αγαθών, ενεργειακών προϊόντων, καταναλωτικών αγαθών, πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων».

Μόνο οι αγορές τροφίμων αναμένεται να αντισταθούν σε αυτή την κατάσταση, καθώς η ζήτηση «τροφοδοτείται από τα δημητριακά, τις ζωοτροφές και τη ζάχαρη», σύμφωνα με την HCP.

Επιδρώντας επιπλέον επιβαρυντικά στα άσχημα αποτελέσματα από τις εξαγωγές, η εγχώρια ζήτηση, σε όρους όγκου, μειώθηκε κατά 6,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, αντί 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η μείωση αυτή επηρεάζει τις δαπάνες των νοικοκυριών σε μεταποιημένα αγαθά, ιδίως ρούχα και εξοπλισμό, καθώς και μεταφορές, τροφοδοσία και αναψυχή.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, αναμένεται σημαντικός μετριασμός τους, εξαιτίας της επιβράδυνσης των επενδύσεων σε βιομηχανικά προϊόντα και των επενδύσεων σε ακίνητα. Η πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων στο Μαρόκο προβλέπεται να φτάσει το 49,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Φωτό: Vlad Man/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.