Η άνιση μάχη VLSFO-HSFO

Η άνιση μάχη VLSFO-HSFO

471
Η άνιση μάχη VLSFO-HSFO

Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο καύσιμα αποτέλεσαν τον περασμένο Φεβρουάριο τη μερίδα του λέοντος των πωλήσεων ναυτιλιακών καυσίμων στον κορυφαίο κόμβο ανεφοδιασμού πλοίων, τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της BIMCO, το 84% εξ αυτών των πωλήσεων αφορούσε LSFO (71,5%) και ΜGO (12,5%). Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια ήταν η εικόνα και τον νουάριος, καθώς το 83% των ναυτιλιακών καυσίμων που πουλήθηκαν στη Σιγκαπούρη αφορούσε αποθειωμένα.

Αναλυτικότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο οι εν λόγω πωλήσεις άγγιξαν τους 3,9 εκατ. μετρικούς τόνους, σημειώνοντας μείωση 16% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, αντανακλώντας έτσι τη μικρότερη ζήτηση για θαλάσσια υπηρεσία, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει παραλύσει την ενδοασιατική εφοδιαστική αλυσίδα.

bimco
Πηγή: BIMCO

Προφανώς και η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι HSFO ουσιαστικά μπορούν να κάψουν μόνο τα πλοία εξοπλισμένα με scrubbers, τα οποία σαφώς αποτελούν τη μειονότητα έναντι αυτών που επιλέγουν αποθειωμένα καύσιμα για τη συμμόρφωσή τους με το sulphur cap. Ενδεικτικά, το 30% του στόλου των VLCCs έχει εξοπλιστεί με scrubbers, ενώ για τα Aframaxes το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 14%.

Σε ό,τι αφορά το spread μεταξύ VLSFO και HSFO, αυτό τείνει να μειώνεται και στις 17 Μαρτίου υποχώρησε στα $93/μετρικό τόνο, καθώς η τιμή του VLSFO έφτασε στα $293/τόνο, καταγράφοντας 59% μείωση από τα $710/τόνο την 1η Ιανουαρίου. Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά από την εφαρμογή της νομοθεσίας του ΙΜΟ που το spread πέφτει κάτω από τα $100/τόνο, δημιουργώντας σκεπτικισμό στους πλοιοκτήτες που είχαν επιλέξει τα scrubbers για τη μετάβαση στη νέα αυτή περίοδο.

Φωτο: Simschmidt/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.