Νιγηρία: Το κόστος παραγωγής – παράγοντας στρεβλώσεων στις πετρελαϊκές αγορές

Νιγηρία: Το κόστος παραγωγής – παράγοντας στρεβλώσεων στις πετρελαϊκές αγορές

265
Νιγηρία: Το κόστος παραγωγής – παράγοντας στρεβλώσεων στις πετρελαϊκές αγορές

Η νιγηριανή κρατική εταιρεία πετρελαίων NNPC ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η νέα πανδημία πλήττει πλέον σοβαρά τη νιγηριανή οικονομία και ότι η χώρα δυσκολεύεται, επί του παρόντος, να βρει αγοραστές για περίπου 50 φορτία αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ στην Abuja, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου NNPC, Mallam Mele Kyari, αποκάλυψε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση αλλά και τον ιδιωτικό τομέα να υποστηρίξουν τις νέες χαμηλές παγκόσμιες τιμές αργού πετρελαίου, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα πραγματικότητα της αγοράς.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι τουλάχιστον 12 φορτία LNG παγκοσμίως βρίσκονται χωρίς αγοραστές στην αγορά, γεγονός που ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί. Ειδικά για τα συγκεκριμένα φορτία ο Νιγηριανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελπίδα να αγοραστούν άμεσα, λόγω της απότομης κατάρρευσης της ζήτησης, που συνδέεται με την εκδήλωση της πανδημίας.

Αναφορικά με τον πόλεμο τιμών στον μαύρο χρυσό προσέθεσε επίσης ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία προσέφεραν εκπτώσεις σε κάθε βαρέλι της τάξης των $8 και το Ιράκ $5 αντίστοιχα, διευκρινίζοντας ότι, όταν το αργό πετρέλαιο είχε τιμή πώλησης παγκοσμίως στα $30 το βαρέλι, η Σαουδική Αραβία πωλούσε με $22 ανά βαρέλι και το Ιράκ με $25 ανά βαρέλι.

Σημείωσε ότι, λόγω των αβεβαιοτήτων στις παγκόσμιες οικονομίες, οι χώρες που παράγουν με φθηνότερη τιμή θα παραμείνουν στην αγορά, ενώ όσες έχουν υψηλό κόστος παραγωγής αργού πετρελαίου δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανταγωνιστικές τιμές που θα διατίθενται εφεξής στην αγορά. Ο κ. Kyari επεσήμανε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το κόστος παραγωγής αργού πετρελαίου στη χώρα είναι της τάξης των $15 έως $17 ανά βαρέλι, προσθέτοντας ότι το κόστος παραγωγής στη Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ $4 και $5 ανά βαρέλι.

Ο κ. Kyari, επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η NNPC ήταν έτοιμη να εφαρμόσει μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής αργού πετρελαίου στη Νιγηρία, αλλά παράλληλα θα αναζητήσει άμεσα επενδύσεις από το εξωτερικό.

Φωτό: Natalya Letunova/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.