Αμαζόνιος: Τα αμφιλεγόμενα σχέδια για την εξόρυξη μετάλλων

Αμαζόνιος: Τα αμφιλεγόμενα σχέδια για την εξόρυξη μετάλλων

140
Αμαζόνιος: Τα αμφιλεγόμενα σχέδια για την εξόρυξη μετάλλων

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση προχωρά με ένα μάλλον αμφιλεγόμενο σχέδιο για την εκμετάλλευση μεταλλευτικών αποθεμάτων στο δάσος του Αμαζονίου, και μάλιστα αναμένεται σύντομα να καταθέσει την πρότασή της στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Bloomberg ο Bento Albuquerque, υπουργός Εξορύξεων και Ενέργειας της χώρας, οι 600 αυτόχθονες κοινότητες στον Αμαζόνιο είναι σύμφωνες με αυτό και θα αποζημιωθούν για την οικονομική εκμετάλλευση της γης τους.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Βραζιλιάνος υπουργός συναντήθηκε με δώδεκα Ευρωπαίους πρέσβεις για να συζητήσουν την εν λόγω πρόταση, η οποία αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει σθεναρές διαφωνίες και διαμαρτυρίες από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει έρθει σε ρήξη αρκετές φορές με ηγέτες της ΕΕ για τα σχέδια του προέδρου Μπολσονάρου σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του Αμαζονίου, με Ευρωπαίους νομοθέτες να απειλούν να εμποδίσουν τη συμφωνία με τη Mercosur, τον εμπορικό συνασπισμό Βραζιλίας, Αργεντινής, Ουρουγουάης και Παραγουάης.

Η Βραζιλία διαθέτει 800 πεδία εξόρυξης στον Αμαζόνιο, όπως υποστήριξε πέρυσι σε συνέντευξή του ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Ricardo Salles, ενώ, σύμφωνα με ΜΚΟ, ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τα 2.500.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.