«Βατερλό» ο Αύγουστος για τις διεθνείς αγορές

«Βατερλό» ο Αύγουστος για τις διεθνείς αγορές

118
«Βατερλό» ο Αύγουστος για τις διεθνείς αγορές

Ο περασμένος Αύγουστος αποδείχθηκε σε «Βατερλό» για την πλειονότητα των μετοχών βρετανικών εταιρειών με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί κατά 4%. Αναμφίβολα οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Brexit «χτυπούν» τις βρετανικές κεφαλαιαγορές, ωστόσο θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι το αρνητικό πρόσημο στα χρηματιστηριακά ταμπλό του Ην. Βασιλείου αποτελούν μόνο απόρροια του Brexit και αυτό οφείλεται κυρίως στην σύνθεση του δείκτη. Eιδικότερα, ο FTSE απαρτίζεται κατά 20% από μετοχές πετρελαϊκών και μεταλλευτικών εταιρειών, των οποίων οι επιδόσεις τον Αύγουστο ήταν κακές με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν το δείκτη στο «κόκκινο». Παράλληλα και οι μετοχές τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρείων (13% του δείκτη) υποχώρησαν κυρίως λόγω των προσδοκιών για την πορεία των επιτοκίων παγκοσμίως.

Στο πολιτικό μέτωπο οι «αντάρτες» βουλευτές των Συντηρητικών, οι οποίοι εναντιώνονται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αναμένεται να ζητήσουν την παράταση του άρθρου 50, με τον Μπόρις Τζόνσον να μοιάζει ωστόσο ανένδοτος να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή τουBrexit.

Και για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές όμως ο Αύγουστος αποτέλεσε «αδύναμο κρίκο» με την σινοαμερικανική αντιπαράθεση να μην έχει τέλος αλλά και τις προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να ενισχύουν την αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Μάλιστα η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των μερισμάτων στις ΗΠΑ αλλά και η μείωση πολλών οικονομικών μεγεθών που σχετίζονται με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στις αγορές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως θα αντιδράσει η Fed αλλά και εάν ο πρόεδρος Τραμπ αλλάξει στάση απέναντι στην Κίνα στην προσπάθεια επανεκλογής του το 2020. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη ISM και αυτή των non-farm payrolls (οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.