«Πληγή» για την παγκόσμια οικονομία οι εμπορικοί πόλεμοι

«Πληγή» για την παγκόσμια οικονομία οι εμπορικοί πόλεμοι

91
«Πληγή» για την παγκόσμια οικονομία οι εμπορικοί πόλεμοι

Μπορεί η σύνοδος των G20 στην Ιαπωνία να έβγαλε λευκό καπνό -τουλάχιστον προς ώρας- σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ-Κίνας, ωστόσο νέα έρευνα δείχνει ότι η πιθανή συνέχιση τέτοιων πρακτικών και από τις δύο πλευρές μόνο καταστροφική μπορεί να αποβεί για την παγκόσμια οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, σε περίπτωση που τελικά η σινο-αμερικανική κόντρα δεν μετριαστεί, τότε οι απώλειες για το παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2021 είναι πιθανό να φτάσουν έως τα $600 δις.

Αναλυτές και οικονομολόγοι του Bloomberg ουσιαστικά ανέπτυξαν ένα μοντέλο λαμβάνοντας υπόψη τρία σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, που θέλει τους δασμούς να παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα, το κινεζικό και η αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,5% και 0,2% αντίστοιχα έως το 2021. Κατά το δεύτερο σενάριο, στο οποίο οι δασμοί, συνολικά για το διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας, υπολογίζεται ότι μπορεί να αυξηθούν κατά 25%, τότε οι αντίστοιχες απώλειες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 0,8% (Κίνα) και 0,5% (ΗΠΑ) αντίστοιχα.

Το τελευταίο σενάριο «τρόμου» περιλαμβάνει δασμούς ύψους 25% και ένα σοκ ύψους 10% στις κεφαλαιαγορές. Στην περίπτωση αυτή, το κινεζικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,9%, αυτό των ΗΠΑ κατά 0,7%, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα παρουσιάσει απώλειες ύψους 0,6% έως τα μέσα του 2021. Παράλληλα, οι εν λόγω απώλειες στις κεφαλαιαγορές θα επιδράσουν σημαντικά στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.