«Πληγή» για την παγκόσμια οικονομία οι εμπορικοί πόλεμοι

«Πληγή» για την παγκόσμια οικονομία οι εμπορικοί πόλεμοι

92
«Πληγή» για την παγκόσμια οικονομία οι εμπορικοί πόλεμοι

Μπορεί η σύνοδος των G20 στην Ιαπωνία να έβγαλε λευκό καπνό -τουλάχιστον προς ώρας- σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ-Κίνας, ωστόσο νέα έρευνα δείχνει ότι η πιθανή συνέχιση τέτοιων πρακτικών και από τις δύο πλευρές μόνο καταστροφική μπορεί να αποβεί για την παγκόσμια οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, σε περίπτωση που τελικά η σινο-αμερικανική κόντρα δεν μετριαστεί, τότε οι απώλειες για το παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2021 είναι πιθανό να φτάσουν έως τα $600 δις.

Αναλυτές και οικονομολόγοι του Bloomberg ουσιαστικά ανέπτυξαν ένα μοντέλο λαμβάνοντας υπόψη τρία σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, που θέλει τους δασμούς να παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα, το κινεζικό και η αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,5% και 0,2% αντίστοιχα έως το 2021. Κατά το δεύτερο σενάριο, στο οποίο οι δασμοί, συνολικά για το διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας, υπολογίζεται ότι μπορεί να αυξηθούν κατά 25%, τότε οι αντίστοιχες απώλειες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 0,8% (Κίνα) και 0,5% (ΗΠΑ) αντίστοιχα.

Το τελευταίο σενάριο «τρόμου» περιλαμβάνει δασμούς ύψους 25% και ένα σοκ ύψους 10% στις κεφαλαιαγορές. Στην περίπτωση αυτή, το κινεζικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,9%, αυτό των ΗΠΑ κατά 0,7%, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα παρουσιάσει απώλειες ύψους 0,6% έως τα μέσα του 2021. Παράλληλα, οι εν λόγω απώλειες στις κεφαλαιαγορές θα επιδράσουν σημαντικά στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.