Χαμόγελα φέρνουν οι κεφαλαιαγορές στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία

Χαμόγελα φέρνουν οι κεφαλαιαγορές στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία

138
Χαμόγελα φέρνουν οι κεφαλαιαγορές στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία

Παρά τις δύσκολες ημέρες που βιώνει ο ναυπηγοκατασκευαστικός κλάδος της Ασίας, οι μετοχές των κυριότερων νοτιοκορεάτικων ναυπηγείων παρουσιάζουν κέρδη τον Αύγουστο ελέω και της αύξησης των τιμών των πλοίων.

Συγκεκριμένα η μετοχή της Hyundai Heavy Industries Co., η οποία αποτελεί την κορυφαία ναυπηγοκατασκευαστική εταιρεία του κόσμου με βάση τις πωλήσεις, παρουσίασε κέρδη 9,86% τον τρέχοντα μήνα στα $104,46.

Από την άλλη, η μετοχή της Samsung Heavy Industries Co. κέρδισε 10,2 % ,αυτή της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. κέρδισε 11,2% ενώ τέλος και όσοι επένδυσαν στην Hyundai Mipo Dockyard Co είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 1,71%.

Παράλληλα η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων κυριότερων ναυπηγείων της Νοτίου Κορέας υπερέβη τα $1,4 δις αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Κορέας (KRX).

Αναλυτές και εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι η βελτιωμένη αυτή επίδοση των νοτιοκορεάτικων ναυπηγείων στις κεφαλαιαγορές αποτελεί απόρροια της αύξησης των τιμών των πλοίων. Συγκεκριμένα ο οίκος Clarksons σημειώνει ότι οι τιμές των πλοίων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,5% μέσα στον χρόνο το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της αξίας του νοτιοκορεάτικου νομίσματος κατά 8,2%.

Τέλος και οι νέες παραγγελίες πλοίων έδωσαν μια ώθηση στα προαναφερθέντα ναυπηγεία και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους εφτά πρώτους μήνες του 2018, οι παραγγελίες νεότευκτων αυξήθηκαν κατά 5,9% σε όρους συμβολαίων και 12,9% σε όρους τιμών συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.