Σε απόσταση αναπνοής ο δείκτης BDI από το «ψυχολογικό» όριο των 1,000...

Σε απόσταση αναπνοής ο δείκτης BDI από το «ψυχολογικό» όριο των 1,000 μονάδων

288
Σε απόσταση αναπνοής ο δείκτης BDI από το «ψυχολογικό» όριο των 1,000 μονάδων

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Η διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδας τελικά είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη συσπείρωση των Ευρωπαϊκών Θεσμών με το ΔΝΤ, όπου το συνολικό ποσό των € 5,4 δισ. παραμένει αμετάβλητο και αναμένουμε να δούμε το τελικό μείγμα των μέτρων που θα αθροίζει αυτό το ποσό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προτείνουμε και μία προληπτική δέσμη μέτρων της τάξης των € 3,5 δισ. σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαΐου το αργότερο, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα, απλά σε λίγο δεν θα είναι καν διαθέσιμα!
Πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι η νομισματική χαλάρωση από τις Κεντρικές Τράπεζες αναμφισβήτητα είναι μία επιτακτική πολιτική για την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και θα πρέπει να συνοδεύεται από στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τις Κυβερνήσεις, όπως επίσης και από την «απεμπλοκή» της εμμονής για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως ότου η οικονομία να αρχίσει να δείχνει θετικά πρόσημα. Ταυτόχρονα να υπενθυμίσουμε, αυτό που πολλάκις έχουμε αναφέρει, ότι η νομισματική χαλάρωση ουσιαστικά δεν κατευθύνεται προς την πραγματική οικονομία αλλά πρωτίστως στον χρηματοοικονομικό κλάδο, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία μίας φούσκας.
Στην ανασκόπηση μας, στις 9 Απριλίου του 2016, είχαμε αναφερθεί θετικά στον Καναδό Πρωθυπουργό, Justin Trudeau, ο οποίος ανακοίνωσε την εφαρμογή μίας πολιτικής κόντρα στο ρεύμα, η οποία πρωτίστως βασίζεται στην αύξηση των κρατικών δαπανών ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα δημιουργεί ελλειμματικό προϋπολογισμό, θεωρώντας πως η νομισματική πολιτική είναι χαμηλότερης σημασίας. Πρόσφατα η WSJ, σε άρθρο της επισήμανε πως το μείγμα νομισματικής-δημοσιονομικής πολιτικής του Καναδά είναι παράδειγμα προς μίμηση καθιστώντας την επιλογή αυτή σοφή και σαν χάρη προς την Παγκόσμια οικονομία. Τον περασμένο μήνα η Κυβέρνηση του Καναδά, υιοθέτησε έναν προϋπολογισμό με μεγάλες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες υποδομών, κοινωνικών επιδομάτων, επιδομάτων ανεργίας, συντάξεις γήρατος κλπ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μείγμα αυτό είναι ακριβώς αυτό που συμφώνησαν προ ημερών η G-20, αλλά όπως όλα δείχνουν ο Καναδάς είναι η μόνη χώρα που μπορεί και θέλει να το εφαρμόσει.
Μόλις προ ολίγων ημερών, όπως είχαμε προβλέψει από τις αρχές του χρόνου, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2% από 3,4 τον Ιανουάριο, ενώ για το 2017 αναμένει ήπια τόνωση της ανάπτυξης στο 3,5%. Αναφορικά με την Κίνα, το Ταμείο εξακολουθεί να αναμένει επιβράδυνση, καθώς η οικονομία της αλλάζει μοντέλο και μετατρέπεται από μεταποιητική και επενδυτική σε μία οικονομία υπηρεσιών και κατανάλωσης. Προειδοποιεί δε, πως σε περίπτωση απότομης επιβράδυνσης οι κίνδυνοι μετάδοσης στην Παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιοι, με βαριές συνέπειες για το Διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μία γενικευμένη οπισθοδρόμηση της Παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, οι τραπεζικές πιστώσεις προς τις αναδυόμενες οικονομίες μειώθηκαν 8% το προηγούμενο έτος εκφράζοντας την έντονη ανησυχία για την συνεχόμενη επιβράδυνση τους. Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως το 2016 ίσως είναι το έτος που οι αναδυόμενες οικονομίες, με πρώτη την Κίνα, αρχίσουν να καταρρέουν συμπαρασύροντας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος έχει διαθέσει τεράστιο όγκο κεφαλαίων σε αυτές.
Όπως όλα δείχνουν, την εβδομάδα των Παθών ο BDI θα σπάσει τις 700 μονάδες και το επόμενο σημείο αντίστασης, αν συνεχίσει την ανοδική πορεία, θα είναι οι 800 μονάδες δηλαδή 200 μονάδες απόσταση από το «ψυχολογικό» όριο των 1,000 μονάδων, το οποίο δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να το δούμε το επόμενο διάστημα, αλλά οι μεγάλες μας επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με την διατηρησιμότητα (Sustainability) του δείκτη σε αυτά τα επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.