Σε απελπισία οι λιμένες και το ναυτιλιακό Cluster της Λετονίας από τις...

Σε απελπισία οι λιμένες και το ναυτιλιακό Cluster της Λετονίας από τις κυρώσεις στη Ρωσία

138
Σε απελπισία οι λιμένες και το ναυτιλιακό Cluster της Λετονίας από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η Λετονία έχει υποστεί σοβαρές ζημίες αξίας € 70.000.000 ευρώ ή 0,25% του ΑΕΠ της από κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Μόσχας αλλά και τα αντίποινα της Ρωσίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Raimonds Aleksejenko, Υφυπουργού Οικονομίας της Λετονίας.
Ο κ. Aleksejenko δήλωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις υποθέσεις των κρατών της Βαλτικής ότι στον τομέα των μεταφορών ο συνολικός κλάδος των υπηρεσιών όπως και το ναυτιλιακό Cluster αλλά και η αλιεία έχουν σχεδόν καταστραφεί από το αδύναμο ρούβλι και της κυρώσεις. Η Ρίγα πάντως αναμένει με αγωνία την απόφαση της Μόσχας για την άρση απαγόρευσης εισαγωγών ψαριών, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι εξαγωγές στη Ρωσία συρρικνώθηκαν κατά περίπου 10% αλλά η Λετονία έχει κατορθώσει να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια με την αύξηση των εξαγωγών σε άλλες χώρες, εντούτοις δεν υπάρχουν ευκαιρίες για διαφοροποίηση στον τομέα των μεταφορών και των λιμενικών υπηρεσιών, διότι μόνο το 10% των μεταφερόμενων εμπορευμάτων δεν συνδέονται με τις ανατολικές αγορές. Η συρρίκνωση της κίνησης από και προς Ρωσία επέφερε τεράστια μείωση στην κίνηση των λιμένων της χώρας αλλά και όλων των παραναυτιλιακών υπηρεσιών που έχουν κλονισθεί ανεπανόρθωτα και δεν διαφαίνεται βελτίωση της κατάστασης στο άμεσο μέλλον.

Φωτο ΑΠΕ ΕΡΑ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.