Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος στη διεθνή άσκηση “ΤΡΙΤΩΝ 2015″

Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος στη διεθνή άσκηση “ΤΡΙΤΩΝ 2015″

104
Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος στη διεθνή άσκηση “ΤΡΙΤΩΝ 2015″

Στη διεθνή άσκηση «TRITON 2015», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. (ΤΠΠ).

Η άσκηση συνδιοργανώθηκε από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency – EMSA) και τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛ.ΠΕ.) και αφορούσε περιστατικό διαρροής 700 m3 βαρέος κλάσματος πετρελαίου (Heavy Fuel Oil – HFO) από δεξαμενόπλοιο το οποίο προσέκρουσε στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.

Η ΤΠΠ ως ανάδοχος της EMSA για την αντιμετώπιση ρυπάνσεων πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμμετείχε στην άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας, με το εξοπλισμένο για αντιρρυπαντικές εργασίες δεξαμενόπλοιο «AKTEA OSRV» και το πλοίο πολλαπλών χρήσεων «ΑΙΓΙΣ Ι». Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα εξειδικευμένα συνεργεία της εταιρείας πέτυχαν να αναπτύξουν τον εξοπλισμό με άρτιο τρόπο και σε εξαιρετικά χαμηλούς χρόνους, στοιχεία πολύτιμα για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός πραγματικού περιστατικού.

Παράλληλα, τα σκάφη της ΤΠΠ «ΑΚΤΑΙΑ 4» και το νέο σκάφος του ομίλου «ΑΕΛΛΑ» ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο σύμβασης προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος με τα ΕΛ.ΠΕ. στη φάση της άσκησης που αφορούσε της εργασίες αντιμετώπισης της ρύπανσης στις εγκαταστάσεις τους.

Η ΤΠΠ παρείχε επίσης ειδικό φορητό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων όπως ελαιοσυλλέκτες (skimmers), πλωτά φράγματα κ.α., ενώ προχώρησε σε προσομοίωση καθαρισμού της παραλίας Φονιάς στην Ελευσίνα υπό την εποπτεία της Λιμενικής Αρχής και με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η επιτυχημένη συμμετοχή της ΤΠΠ στη διεθνή άσκηση ΤΡΙΤΩΝ αποδεικνύει έμπρακτα τις υψηλές δυνατότητες των έμπειρων συνεργείων της εταιρίας η οποία είναι η μοναδική στον Ελληνικό χώρο που μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά θαλάσσιας και παράκτιας ρύπανσης.

AKTEA OSRV EMSA EXERCISE 013

DSCN1345

AEGIS I

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.