Ισχυρισμοί για αθέμιτο ανταγωνισμό από αερομεταφορείς του Περσικού Κόλπου

Ισχυρισμοί για αθέμιτο ανταγωνισμό από αερομεταφορείς του Περσικού Κόλπου

67
Ισχυρισμοί για αθέμιτο ανταγωνισμό από αερομεταφορείς του Περσικού Κόλπου

Οι τρείς μεγαλύτεροι αερομεταφορείς των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία, τρείς αεροπορικές εταιρείες του Περσικού κόλπου δέχονται τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις, οδηγώντας σε διαστρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά των μεταφορικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες American Airlines Group Inc., United Continental Holdings Inc. και Delta Air Lines κατηγορούν ανοικτά τις εταιρείες Emirates Airline, Etihad Airways και Qatar Airways, ότι έχουν λάβει από το 2004 μέχρι σήμερα άμεσες ή έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις ύψους 42 δις δολαρίων, προκαλώντας απώλεια μεριδίου αγοράς στους προαναφερθέντες αμερικανικούς αερομεταφορείς, μεταξύ άλλων στις διαδρομές της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Qatar Airways, εθνικός αερομεταφορέας του Κατάρ και η Etihad Airways, εθνικός αερομεταφορέας του Άμπου Ντάμπι, απάντησαν στους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι δεν έχουν δεχτεί επιδοτήσεις. Ο πρόεδρος της Emirates Airline, Tim Clark ανέφερε σχετικά «Η εταιρεία θα απαντήσει επίσημα, αφού εξετάσουμε ενδελεχώς την εν λόγω έκθεση. Παρόλα αυτά, είμαστε πεπεισμένοι πως οι ισχυρισμοί για επιδοτήσεις προς την εταιρεία είναι εντελώς αβάσιμοι».

Αξίζει να αναφερθεί πως οι ΗΠΑ διαθέτουν ειδικό θεσμικό καθεστώς που ορίζει τις αερομεταφορές, το οποίο υπάγεται στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής συμφωνίας “Open Skies Agreements”. Αυτές οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και τρίτων κρατών, απαγορεύουν οποιαδήποτε μορφή κρατικού παρεμβατισμού στις αποφάσεις των αερομεταφορέων σχετικά με τις διαδρομές, τη χωρητικότητα και την τιμολογιακή πολιτική. Από το 1992, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει τέτοιου είδους συμφωνίες με 114 χώρες, απελευθερώνοντας, ουσιαστικά, πλήρως την αγορά των αεροπορικών μεταφορών.

Η κίνηση των τριών αμερικανικών εταιρειών έχει διχάσει την κοινή γνώμη των ΗΠΑ. Από τη μία πλευρά, τα εργατικά σωματεία στηρίζουν την πρωτοβουλία, καθώς οι εργαζόμενοι των τριών εταιρειών ξεπερνούν τις 250.000 άτομα. Στον αντίποδα, μικρότερες αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και τουριστικές επιχειρήσεις κατηγορούν τους τρείς ότι επιδιώκουν να χτυπήσουν τους ανταγωνιστές και να επαναφέρουν καθεστώς προστατευτισμού στην αγορά των αεροπορικών υπηρεσιών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Qatar, όσο και οι Emirates και Etihad, έχουν διεισδύσει με μεγάλη επιτυχία στην αμερικανική αγορά αεροπορικών μεταφορών.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.