Σημαντικός παράγοντας ατυχημάτων η ανεπάρκεια ύπνου και η κούραση των ναυτικών

Σημαντικός παράγοντας ατυχημάτων η ανεπάρκεια ύπνου και η κούραση των ναυτικών

144
Σημαντικός παράγοντας ατυχημάτων η ανεπάρκεια ύπνου και η κούραση των ναυτικών

Το ζήτημα των ωρών ανάπαυσης των ναυτικών εξετάζει έρευνα του Paris MoU, που διεξήχθη από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου του 2014.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Concentrated Inspection Campaign (CIC), στην περίοδο αυτών των τριών μηνών, 16 πλοία κρατήθηκαν από τα Port State Control λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων από την International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers, σχετικά με τις ώρες ανάπαυσης των ναυτικών. Παράλληλα, η έρευνα επεσήμανε πως δεν γινόταν σωστή καταγραφή ενώ οι αξιωματικοί φυλακής δεν ξεκουράζονταν αρκετά.

Η έρευνα έγινε με τη συνεργασία πολλών Port State Controls, μεταξύ των οποίων το Paris MoU και το Tokyo MoU, και περιελάμβανε τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου κατά τη διάρκεια 4,041 επιθεωρήσεων πλοίων. Συνολικά κατεγράφησαν 912 παραβιάσεις. Ακόμη, η σημαία που κατέλαβε την πρώτη θέση στις προαναφερθείσες παραβιάσεις, ήταν η Μολδαβία.

Ο γενικός γραμματέας του Paris MoU, Richard Schiferli τόνισε τη σημασία του ζητήματος επισημαίνοντας : «Η ανεπάρκεια ύπνου και η κούραση έχουν προκαλέσει πολλά ατυχήματα στο παρελθόν, με μεγάλες επιπτώσεις για την ασφάλεια και το περιβάλλον».

Αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του Paris MoU.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.