Θετική η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και με… σκιές

Θετική η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και με… σκιές

39
Θετική η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και με… σκιές

Τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παρουσίασε σε έκθεσή του, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια οικονομία διανύει πορεία προς μια «απαλή προσγείωση», δηλαδή φαίνεται ότι θα αποφύγει την ύφεση. Παρ’ όλα αυτά, οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Οι οικονομίες των κρατών της ομάδας G20 έχουν αποδειχθεί ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν, καθώς ο αποπληθωρισμός μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση. Παράλληλα, οι αναδυόμενες οικονομίες των αναπτυσσόμενων κρατών έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, σύμφωνα με το G20 Surveillance Note του ΔΝΤ.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, αν ο ρυθμός αποπληθωρισμού είναι γρηγορότερος από τον προσδοκώμενο και προκαλέσει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προειδοποίησε για «αναζωπύρωση» των πληθωριστικών πιέσεων, λόγω των τιμών των εμπορευμάτων και των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.