«SOS» από τον IMO για πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας

«SOS» από τον IMO για πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας

168
«SOS» από τον IMO για πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας

Η επαναδρομολόγηση πλοίων γύρω από την Αφρική, απόρροια της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, εγείρει κινδύνους για πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας στις αφρικανικές ακτές και στον Ινδικό Ωκεανό.

Αυτή την ανησυχία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, κ. Arsenio Dominguez, προειδοποιώντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να παραμείνουν σε εγρήγορση κατά τη διέλευση των πλοίων τους γύρω από τις αφρικανικές ακτές. Αιτία της προειδοποίησης ήταν τα περιστατικά κατάληψης πλοίων γύρω από τις αφρικανικές ακτές τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Dominguez ανέφερε ακόμα ότι ο ΙΜΟ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις σομαλικές αρχές και με τις αρχές των κρατών γύρω από τον Κόλπο της Γουινέας, με σκοπό την αντιμετώπιση της «αναγέννησης» της πειρατείας στην ανατολική και δυτική Αφρική.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ κάλεσε, επιπρόσθετα, τις ναυτιλιακές εταιρείες να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας στα πλοία τους, παρόμοια με αυτά που έλαβαν κατά την περίοδο όξυνσης της πειρατείας το 2008-2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βρετανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους ναυτικούς για την ύπαρξη δύο πιθανών «επιχειρησιακών πειρατικών ομάδων» στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

Τέλος, ο κ. Dominguez χαιρέτισε την έναρξη της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «Ασπίδες» και εξήρε τον ανθεκτικό χαρακτήρα της παγκόσμιας ναυτιλίας μπροστά στις παγκόσμιες γεωπολιτικές κρίσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.