Οι επενδύσεις, σανίδα σωτηρίας για πιθανό έλλειμμα στην αγορά χαλκού

Οι επενδύσεις, σανίδα σωτηρίας για πιθανό έλλειμμα στην αγορά χαλκού

36
Οι επενδύσεις, σανίδα σωτηρίας για πιθανό έλλειμμα στην αγορά χαλκού

Το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης θέτει τον εξορυκτικό τομέα μπροστά σε διλήμματα για το μέλλον του, δεδομένου του πρωταγωνιστικού ρόλου του στην υλοποίηση της μετάβασης.

Πιο συγκεκριμένα, αναλυτές της Royal Bank of Canada επισημαίνουν ότι τα ορυχεία οφείλουν να επενδύσουν πάνω από $200 δισ. την επόμενη δεκαετία για να αποφύγουν ένα έλλειμμα στην αγορά χαλκού. Σημειώνεται ότι αυτό το έλλειμμα θα προκύψει από την απότομη αύξηση της ζήτησης του χαλκού για τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης.

Επισημαίνεται ότι η επενδυτική τράπεζα εκτιμά έλλειμμα χαλκού της τάξεως των 10 εκατ. τόνων, που αντιστοιχεί σε πάνω από 1/3 της τρέχουσας αγοράς. Το έλλειμμα θα προκύψει γύρω στο 2035, εάν η προαναφερθείσα επένδυση δεν πραγματοποιηθεί.

Η κατανάλωση χαλκού αναμένεται να αυξάνεται κατά 2,8% ετησίως, όταν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,4% ετησίως. Οδηγοί της τάσης θα είναι η αυξημένη ζήτηση από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η επέκταση του παγκόσμιου ηλεκτρικού δικτύου.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές του χαλκού σε υψηλά επίπεδα, με τις εκτιμήσεις της Royal Bank of Canada να κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής του στα $4,50/λίβρα από το 2025-2027.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.