Παραγγελίες Ελλήνων: Εστίαση σε δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς αμμωνίας

Παραγγελίες Ελλήνων: Εστίαση σε δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς αμμωνίας

170
Παραγγελίες Ελλήνων: Εστίαση σε δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς αμμωνίας

Σε νέες παραγγελίες προχωρούν οι Έλληνες πλοιοκτήτες, με την εστίαση στα δεξαμενόπλοια και στα υγραεριοφόρα πλοία.

Ειδικότερα, βάσει στοιχείων της ναυλομεσιτικής Intermodal, οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων τοποθέτησαν παραγγελίες για τη ναυπήγηση οκτώ πλοίων την εβδομάδα με πέρας την 24η Ιανουαρίου. Η Maran Tankers, με επικεφαλής την κ. Μαρία Αγγελικούση, προχώρησε σε παραγγελία δύο δεξαμενόπλοιων χωρητικότητας 158.000 dwt (τύπου DP2 shuttle) στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία DH Shipbuilding, με ορίζοντα παράδοσης το 2027. Καθένα εκ των πλοίων θα έχει κόστος $130 εκατ., ενώ η παραγγελία φαίνεται να συνδέεται με συμβόλαιο ναύλωσης με την εταιρεία Petrobras.

Επιπλέον, η Alpha Gas, με επικεφαλής την κ. Άννα Αγγελικούση και τους υιούς της Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη, προχώρησε σε παραγγελία για τέσσερα Very Large Ammonia Carriers, αποτελώντας ακόμα έναν ισχυρό παίκτη της ελληνόκτητης ναυτιλίας που εστιάζεται στον εν λόγω τύπο πλοίου.

VLACs επόμενης γενιάς προσεχώς στον στόλο της Capital

Παραγγελία της Naftomar για τα μεγαλύτερα στον κόσμο πλοία μεταφοράς αμμωνίας

Δύο από τα VLACs θα ναυπηγηθούν από τη Hyundai Heavy Industries με κόστος $125 εκατ. έκαστο και ορίζοντα παράδοσης το 2027. Τα άλλα δύο θα ναυπηγηθούν από την Hanwha Ocean με κόστος $125 εκατ. έκαστο και ορίζοντα παράδοσης το 2027. Και τα τέσσερα πλοία θα διαθέτουν μεταφορική ικανότητα 93.000 κ.μ.

Την ίδια ώρα, η TMS Cardiff Gas, με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Οικονόμου, τοποθέτησε παραγγελία για τη ναυπήγηση δύο LPG carriers, μεταφορικής ικανότητας 88.000 κ.μ., στα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries. Ορίζοντας παράδοσης είναι και στη συγκεκριμένη παραγγελία το 2027.

Συνεπώς, όλες οι παραγγελίες των Ελλήνων τοποθετήθηκαν σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, αντανακλώντας την εστίασή τους σε πλοία υψηλότερων τεχνολογικών προδιαγραφών. Είναι ενδεικτικό ότι, βάσει πρόσφατου δημοσιεύματος του νοτιοκορεατικού πρακτορείου Yonhap, τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία εξασφάλισαν 15 στις 21 παραγγελίες πλοίων μεταφοράς αμμωνίας το 2023.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.