Παραγγελία της Naftomar για τα μεγαλύτερα στον κόσμο πλοία μεταφοράς αμμωνίας

Παραγγελία της Naftomar για τα μεγαλύτερα στον κόσμο πλοία μεταφοράς αμμωνίας

732
Παραγγελία της Naftomar για τα μεγαλύτερα στον κόσμο πλοία μεταφοράς αμμωνίας

Η πρωτοπορία της ελληνόκτητης ναυτιλίας διεθνώς επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά, καθώς η εταιρεία Naftomar προχώρησε σε παραγγελία τεσσάρων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας μεγάλης μεταφορικής ικανότητας (VLAC). Τα εν λόγω πλοία χαρακτηρίζονται ως τα «μεγαλύτερα VLAC στον κόσμο» και η παραγγελία τοποθετήθηκε στο νοτιοκορεατικό ναυπηγείο Hanwha Ocean.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η παραγγελία αφορά τέσσερα VLAC μεταφορικής ικανότητας 93.000 κ.μ., συνολικής αξίας $498 εκατ. Η παράδοση των πλοίων εκτιμάται να λάβει χώρα το 2027.

Πέραν του γεγονότος ότι τα πλοία θα είναι σε θέση να μεταφέρουν αμμωνία, θα υπάρχει η δυνατότητα να μετασκευαστούν προκειμένου να καταναλώνουν αμμωνία. Συνεπώς, η παραγγελία αφορά ammonia-ready VLACs.

Η εν λόγω πρωτοποριακή κίνηση της Naftomar καταδεικνύει για ακόμα μια φορά το έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων πλοιοκτητών για την αμμωνία, τόσο ως εμπόρευμα όσο και ως καύσιμο. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022, η Avin παρέλαβε το πρώτο παγκοσμίως δεξαμενόπλοιο καύσης και αμμωνίας.

Πάντως είναι άξιο αναφοράς ότι η Naftomar δεν αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τα VLACs μεγάλης μεταφορικής ικανότητας. Τον Μάιο του 2023, η Eastern Pacific Shipping τοποθέτησε παραγγελία σε κινεζικό ναυπηγείο για την κατασκευή τεσσάρων VLACs.

Φωτό: Hanwha Ocean

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.