Μεθανόλη και ηλεκτρική ενέργεια ψηφίζει η Fratelli Cosulich

Μεθανόλη και ηλεκτρική ενέργεια ψηφίζει η Fratelli Cosulich

44
Μεθανόλη και ηλεκτρική ενέργεια ψηφίζει η Fratelli Cosulich

Η Fratelli Cosulich ανακοίνωσε την παραγγελία ενός καινοτόμου χημικού πλοίου τύπου ΙΙ IMO, χωρητικότητας 7.990 dwt, που θα υιοθετήσει ένα καινοτόμο και περιβαλλοντικά φιλικό σύστημα πρόωσης. Η ανάπτυξή του γίνεται για τη μεταφορά ναυτιλιακών καυσίμων της TFG Marine.

Το σύστημα πρόωσης του πλοίου θα συνδυάζει την υιοθέτηση της πράσινης μεθανόλης και των ηλεκτρικών κινητήρων. Συγκεκριμένα, στο πλοίο θα ενσωματωθούν γεννήτριες διπλού καυσίμου υγροποιημένου φυσικού αερίου και μεθανόλης που παρέχονται από τη MAN Energy Solutions. Μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα τροφοδοτεί τους ηλεκτρικούς κινητήρες. Οι κινητήρες αυτοί θα είναι συνδεδεμένοι με τους έλικες του πλοίου, παρέχοντας την απαραίτητη ισχύ για την πρόωση του πλοίου. Το υπόλοιπο ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποθηκεύεται σε ένα σύστημα μπαταριών προκειμένου να τροφοδοτούνται οι ηλεκτρικοί κινητήρες σε περιπτώσεις που η παροχή της ενέργειας από τις γεννήτριες δεν είναι δυνατή. Ο σχεδιασμός αυτός δεν περιορίζει την επιλογή της εταιρείας για την υιοθέτηση και άλλων εναλλακτικών καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση εκπομπής ρύπων.

Η επιλογή της μεθανόλης ως κύριου καυσίμου του πλοίου δεν οφείλεται μόνο στα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματά της. Η παράδοση του πλοίου προβλέπεται να συμπέσει με την αυξανόμενη ζήτηση της μεθανόλης στο α’ τρίμηνο του 2025, ενώ ταυτόχρονα το λιμάνι της Σιγκαπούρης ετοιμάζεται να παρέχει σταθερή προμήθεια του εν λόγω καυσίμου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.