«Προστατέψτε τη ναυτιλία»: Η έκκληση των INTERCARGO και BIMCO

«Προστατέψτε τη ναυτιλία»: Η έκκληση των INTERCARGO και BIMCO

143
«Προστατέψτε τη ναυτιλία»: Η έκκληση των INTERCARGO και BIMCO

Οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας προβληματισμό αναφορικά με την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων. Μάλιστα, οι επιθέσεις αυτές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, εφόσον ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες δηλώσεις των Χούθι για επιθέσεις ανά 12 ώρες.

Το συγκεκριμένο γεγονός, σε συνδυασμό με την ευρύτερη γεωπολιτική κρίση της Μέσης Ανατολής, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινήσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Πιο πρόσφατη από όλες, ο σχηματισμός συμμαχίας 10 χωρών με οδηγό τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των επιθέσεων.

Παράλληλα, ενώ οι επιθέσεις βαίνουν ασταμάτητα, κορυφαίοι φορείς εκπροσώπησης της πλοιοκτησίας απευθύνουν μέσω ανακοινώσεών τους έκκληση στη διεθνή κοινότητα με στόχο την ασφάλεια της ναυτιλίας, των πληρωμάτων και των πλοίων.

Ειδικότερα, η INTERCARGO, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία αφενός καταδικάζει τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και αφετέρου καλεί για επαγρύπνηση και δράση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι απαραίτητο να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις και να απελευθερωθούν όσα πλοία κρατούνται καθώς, σαφώς, και τα πληρώματά τους. Η Ερυθρά Θάλασσα συνιστά κύριο κόμβο της διεθνούς ναυσιπλοΐας, με περίπου 12% του παγκόσμιου εμπορίου να διέρχεται από αυτήν. Οι πυραυλικές και πειρατικές επιθέσεις που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες θέτουν στο στόχαστρο αθώους ναυτικούς. Πέραν αυτού, οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο κράτη της ανατολικής Αφρικής, τα οποία βασίζονται στη μεταφορά των χύδην εμπορευμάτων, όπως τρόφιμα και βασικές πρώτες ύλες.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση προέβη και η BIMCO τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτουν στο παγκόσμιο εμπόριο αυτές οι επιθέσεις. «Οι ναυτικοί δεν θα έπρεπε να ρισκάρουν τις ζωές τους ενώ κάνουν τη δουλειά τους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.