Συμμαχία ΗΠΑ-Ινδίας με φόντο τις λιμενικές υποδομές της Σρι Λάνκα

Συμμαχία ΗΠΑ-Ινδίας με φόντο τις λιμενικές υποδομές της Σρι Λάνκα

59
Συμμαχία ΗΠΑ-Ινδίας με φόντο τις λιμενικές υποδομές της Σρι Λάνκα

Σε μια κίνηση με έντονο γεωπολιτικό παρασκήνιο προχωρούν οι ΗΠΑ, καθώς θα χρηματοδοτήσουν τερματικό λιμένα στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, τον οποίο αναπτύσσει ο όμιλος του Ινδού δισεκατομμυριούχου Adani.

Η χρηματοδότηση από την International Development Finance Corp., ύψους $553 εκατ., αποτελεί απόδειξη της στενής συνεργασίας ΗΠΑ και Ινδίας, προκειμένου να ανακόψουν τις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στη νότια Ασία. Η ανάπτυξη υποδομών στο Κολόμπο σε μεγάλο βαθμό βασιζόταν σε κινεζικά κεφάλαια. Ωστόσο, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Σρι Λάνκα από το 2015 και μετά έχει καταστήσει αδύνατη την αποπληρωμή δανείων στην Κίνα. Και κάπου εκεί αυξάνονται και πληθύνονται οι φωνές από τη Δύση που κάνουν λόγο για ελάχιστα οικονομικά οφέλη των κινεζικών επενδύσεων.

O τερματικός βαθέων υδάτων West Container Terminal στο Κολόμπο είναι ο μεγαλύτερος της DFC για τις υποδομές στην Ασία και ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Σρι Λάνκα και «την περιφερειακή οικονομική της ολοκλήρωση, μεταξύ άλλων με την Ινδία, βασικό εταίρο και για τις δύο χώρες», ανέφερε η DFC σε ανακοίνωσή της. Για τον Adani η αμερικανική χρηματοδότηση αποτελεί ένα είδος δικλίδας ασφαλείας μετά τη δριμεία κριτική που δέχτηκε πρόσφατα από την εταιρεία Hindenburg Research, η οποία δραστηριοποιείται στο short-selling. Η κριτική αφορούσε υψηλά επίπεδα χρέους των εταιρειών του ομίλου Adani, αλλά και τη χρήση φορολογικών παραδείσων.

«Είναι υψηλής προτεραιότητας για τις ΗΠΑ να είναι ενεργές στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», τόνισε σε δημοσιογράφους στο Κολόμπο ο Scott Nathan, CEO της DFC.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.