Ο ρόλος των δεδομένων στη νέα εποχή της ναυτιλίας

Ο ρόλος των δεδομένων στη νέα εποχή της ναυτιλίας

129
Ο ρόλος των δεδομένων στη νέα εποχή της ναυτιλίας

Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τη ναυτιλία εν μέσω ενός περιβάλλοντος αυξημένης ψηφιόποιησης εστιάστηκε το πάνελ ομιλητών με θέμα «Technology – Taking Shipping to the Next Stage», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 13ου Annual Capital Link Operation Excellence in Shipping Forum την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ.:

-Μιχάλης Μαλλιαρός, General Manager, Euronav Shipmanagement

-Δημήτρης Βασταρούχας, Deputy COO, Danaos Corporation

-Καπτ. Pankaj Sharma, Group Director Digital Performance Optimisation, Columbia Shipmanagement

-Yarden Gross, CEO & Co-Founder, Orca AI

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Σπυρίδων Ζολώτας, Senior Director, RINA.

Η ανάγκη για νέες τεχνολογίες και η στρατηγική που χαράσσουν οι εταιρείες

Ο καπτ. Pankaj Sharma εστιάστηκε στη στρατηγική που ακολουθεί η Columbia Shipmanagement όσον αφορά την τεχνολογία και υπογράμμισε την ανάγκη εισαγωγής νέων τεχνολογικών εργαλείων και διαδικασιών στη ναυτιλία. Η συγκεκριμένη ανάγκη συνιστά απότοκο του γεγονότος ότι οι τεχνολογίες που αξιοποιούνται σήμερα πλησιάζουν το πέρας της ζωής τους.

Κατά τον ίδιο, στη συγκεκριμένη προσπάθεια, η ναυτιλία μπορεί να ακολουθήσει επιτυχή παραδείγματα από άλλες βιομηχανίες.

Παράλληλα, ο κ. Βασταρούχας υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις όσον αφορά την ψηφιοποίηση των λειτουργιών μιας εταιρείας. Η πρώτη είναι η ανάπτυξη μιας ομάδας εντός της εταιρείας, η οποία αποτελείται από εξειδικευμένα μέλη. Η δεύτερη είναι η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη, δηλαδή το outsourcing.

Ο ρόλος των δεδομένων στη νέα εποχή της ναυτιλίας

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ εστιάστηκαν και στον ρόλο των δεδομένων για τη ναυτιλία εφεξής. Ο καπτ. Pankaj Sharma σχολίασε ότι οι νέοι κανονισμοί που θεσπίζονται απαιτούν καλύτερα και πιο αξιόπιστα δεδομένα.

Από πλευράς του, ο κ. Βασταρούχας εστιάστηκε στην ανάγκη υιοθέτησης νέων εργαλείων εν μέσω ενός περιβάλλοντος αυστηροποίησης των κανονιστικών πλαισίων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δύνανται να αποβούν καθοριστικά στην αξιολόγηση και επεξεργασία του τεράστιου όγκου δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μαλλιαρός χαρακτήρισε τα δεδομένα «θησαυρό», σχολιάζοντας ότι πλέον μία εταιρεία λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα δεδομένα αυτά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αξιοποίηση δεδομένων που έχουν συλλεχθεί κατά τη λειτουργία ενός πλοίου με στόχο τη βελτιστοποίηση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των δεδομένων στη ναυτιλία του σήμερα και του αύριο.

Απαραίτητες οι συνεργασίες στα επόμενα βήματα της βιομηχανίας

Το πάνελ εστιάστηκε στον καθοριστικό ρόλο των συνεργασιών στα επόμενα τεχνολογικά «βήματα» της ναυτιλίας.

Ο κ. Μαλλιαρός σημείωσε ότι η ναυτιλία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, καθώς μέσω της τεχνολογίας υπάρχει το περιθώριο καλλιέργειας κατανόησης μεταξύ των διαφορετικών stakeholders.

Επιπλέον, ο καπτ. Pankaj Sharma, εξέφρασε την άποψη ότι οι στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ εταιρειών είναι εκείνες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα συνεισφέρουν στο μέλλον της ναυτιλίας.

Αισιόδοξο ήταν το μήνυμα και του κ. Βασταρούχα, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανάγκη διαφάνειας και συνεργασίας. «Εισερχόμαστε στην εποχή του “εμείς”» σχολίασε χαρακτηριστικά. Η απλή συγκέντρωση και δημοσίευση δεδομένων δεν επαρκεί. Τουναντίον, η συνεργασία με θεμέλιο τα συγκεκριμένα δεδομένα μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της εμπορικής διαχείρισης των πλοίων.

 

Το κεφάλαιο «ψηφιοποίηση» και η επίδραση στην ασφάλεια

Παρότι η ψηφιοποίηση της ναυτιλίας παρουσιάζει πολλαπλές ευκαιρίες, τα μέλη της βιομηχανίας κατανοούν πως αναδύονται και ορισμένοι κίνδυνοι. Στο πλαίσιο αυτό, και με γνώμονα την ασφάλεια των λειτουργιών, οι συμμετέχοντες στο πάνελ στάθηκαν στην ανάγκη εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης των ναυτικών.

Ο κ. Μαλλιαρός υπογράμμισε ότι υπό το παρόν πλαίσιο, η εκπαίδευση δεν επαρκεί. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσής της, αλλά και διασφάλισης πως θα είναι οικονομικά προσιτή και διαθέσιμη για οποιονδήποτε ναυτικό.

Εκτός αυτού, ο κ. Gross σχολίασε ότι η αυτοματοποίηση ως μέρος της επικοινωνίας πλοίου και στεριάς μπορεί να προσφέρει οφέλη σε επίπεδο ασφάλειας. Η τεχνολογία δύναται να διαδραματίζει προληπτικό ρόλο στο πλοίο, προειδοποιώντας εγκαίρως για τυχόν ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν. Συνεπώς, ο ρόλος της δεν αφορά μονάχα την ενεργειακή αποδοτικότητα ενός πλοίου αλλά και την ασφάλειά του.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.