Το καινοτόμο βήμα της Cargill προς μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών

Το καινοτόμο βήμα της Cargill προς μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών

290
Το καινοτόμο βήμα της Cargill προς μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών
Pyxis Ocean retrofitted with WindWings setting sail for its maiden voyage, August 2023 Πηγή: Cargill

Η καινοτόμος τεχνολογία αιολικής πρόωσης BAR Tech WindWings, η οποία αναπτύχθηκε από τις Cargill και BAR Technologies και κατασκευάστηκε από τη Yara Marine Technologies, εγκαταστάθηκε με επιτυχία στο πρώτο εμπορικό πλοίο και είναι έτοιμη να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο των ναυτιλιακών συστημάτων αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας.

Το φορτηγό πλοίο Pyxis Ocean της Mitsubishi Corporation το οποίο είναι ναυλωμένο στη Cargill, αποτελεί το πρώτο πλοίο που εξοπλίζεται με δύο WindWings, δύο ιστία ύψους 37.5 μέτρων τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν στο κατάστρωμα ενός εμπορικού πλοίου και να παράγουν βοηθητική πρόωση με τη βοήθεια της αιολικής ενέργειας. Τα εν λόγω ιστία κατασκευάζονται από τη Yara Marine Technologies και η χρήση τους αναμένεται να προσφέρει μέση εξοικονόμηση καυσίμου έως και 30% σε νεότευκτα πλοία, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω με τη συνδυαστική χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Η εγκατάσταση των ιστίων έλαβε χώρα στο ναυπηγείο της COSCO στην Κίνα, ενώ το πλοίο Pyxis Ocean πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή το παρθενικό του ταξίδι.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δείχνει μια σταδιακή αλλαγή στη στάση του κλάδου απέναντι στις εναλλακτικές τεχνολογίες που μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης της ναυτιλίας. Το πρόγραμμα WindWings, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέρος της πρωτοβουλίας CHEK Horizon 2020, μπορεί να βοηθήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους προσφέροντας μια λύση μετασκευής η οποία μπορεί να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα του υπάρχοντος στόλου, μια σημαντική συνεισφορά αν σκεφτεί κανείς ότι το 55% των υπαρχόντων φορτηγών πλοίων σήμερα είναι ηλικίας έως εννέα ετών.

Pyxis_Ocean_image_2_Aug_2023

Η απόδοση των WindWings θα παρακολουθείται στενά τους επόμενους μήνες προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός και η λειτουργία τους, με στόχο το Pyxis Ocean να χρησιμοποιηθεί για τη γρηγορότερη υιοθέτηση της εν λόγω τεχνολογίας όχι μόνο από τη Cargill αλλά και από ολόκληρο το ναυτιλιακό κλάδο. Η BAR Technologies και η Yara Marine Technologies ήδη σχεδιάζουν την κατασκευή εκατοντάδων τέτοιων ιστίων μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τη BAR Technologies να μελετά παράλληλα και νέους σχεδιασμούς νεότευκτων πλοίων με βελτιωμένη μορφή κύτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.