Έλλειμμα στην προσφορά πετρελαίου προεξοφλούν κύκλοι της αγοράς

Έλλειμμα στην προσφορά πετρελαίου προεξοφλούν κύκλοι της αγοράς

90
Έλλειμμα στην προσφορά πετρελαίου προεξοφλούν κύκλοι της αγοράς

Η Ασία θα αποτελέσει τον οδηγό μιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου της τάξεως των 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου/ημέρα το β’ εξάμηνο του έτους, δήλωσε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος της Vitol.

«Εισερχόμαστε στο β’ εξάμηνο του έτους, κατά το οποίο, χάρη στην ανάπτυξη της ασιατικής ζήτησης, ο κόσμος θα χρειαστεί 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα απ’ ό,τι χρειάζεται τώρα», τόνισε ο Mike Muller, πρόεδρος της Vitol Asia, στο περιθώριο του Middle East Petroleum & Gas Conference στο Ντουμπάι.

Ο κ. Muller άφησε σαφείς υπαινιγμούς για την απόφαση του OPEC+ να προβεί σε μείωση της παραγωγής, σχολιάζοντας ότι «για όσους από εσάς ρωτάτε εάν ο OPEC+ πρέπει να βγάλει περισσότερο πετρέλαιο από την αγορά ή όχι, θα σας αφήσω να βγάλετε τα συμπεράσματά σας». Η τοποθέτηση του κ. Muller απηχεί την επισήμανση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι ο OPEC+ ρισκάρει τη διόγκωση ενός ελλείμματος στην προσφορά πετρελαίου που αναμένεται το β’ εξάμηνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος της FGE, o οποίος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι θα καταγραφεί έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά, ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία και της αυξανόμενης ζήτησης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να διατηρήσει την παραγωγή της στα 10-11 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ωστόσο δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στην άνοδο της ζήτησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.