«Βραχυκύκλωμα» στις επιθεωρήσεις πλοίων στη σκιά της ασυμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας

«Βραχυκύκλωμα» στις επιθεωρήσεις πλοίων στη σκιά της ασυμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας

85
«Βραχυκύκλωμα» στις επιθεωρήσεις πλοίων στη σκιά της ασυμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας

Σκοπέλους στη ναυτιλιακή κίνηση επιφέρει η αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 11 Απριλίου κανένα πλοίο δεν επιθεωρήθηκε υπό τη συμφωνία καθώς «τα εμπλεκόμενα μέρη χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας σε λειτουργικές προτεραιότητες», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη προσθέτοντας ότι οι επιθεωρήσεις σε πλοία θα συνεχίζονταν κανονικά σήμερα Τετάρτη 12 Απριλίου.

«Καλούμε όλους όσους συμμετέχουν (στη συμφωνία) να διασφαλίσουν ότι τα πλοία θα συνεχίσουν να κινούνται ομαλά και με ασφάλεια προς όφελος της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας», τόνισε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Stephane Dujarric και πρόσθεσε ότι 50 πλοία ανέμεναν να μετακινηθούν στα ουκρανικά λιμάνια.

Ο Dujarric υπογράμμισε ότι τα ανθρωπιστικά οφέλη της συμφωνίας είναι εμφανή και δεν περιορίζονται μόνο για τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Άλλωστε από τον περασμένο Ιούλιο όταν και Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη έδωσαν τα χέρια, από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν εξαχθεί 27,5 εκατ. τόνοι προϊόντων διατροφής με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν αποκλιμακωθεί.

Η Ρωσία εμμένει στη θέση της και προκειμένου να συμφωνήσει σε παράταση της συμφωνίας ζητά την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων. «Κόκκινη γραμμή» επίσης αποτελεί η επιστροφή της Russian Agricultural Bank στο τραπεζικό σύστημα SWIFT.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.