Αυξημένες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων: Η νόρμα ή η αρχή του τέλους;

Αυξημένες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων: Η νόρμα ή η αρχή του τέλους;

147
Αυξημένες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων: Η νόρμα ή η αρχή του τέλους;

Διφορούμενες είναι οι απόψεις κύκλων της αγοράς των αερομεταφορών για την πορεία των τιμών των εισιτηρίων. Από τη μία υπάρχουν οι φωνές που τονίζουν ότι η ραγδαία άνοδος των τιμών από την πανδημία και μετά θα συνεχιστεί και από την άλλη οι πιο αισιόδοξοι υπογραμμίζουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Μετά την καθήλωση των αεροσκαφών στο έδαφος το 2020 και το 2021, το 2022 ήταν μια τελείως διαφορετική ιστορία για τη βιομηχανία. H ζήτηση οικονομικών θέσεων αυξήθηκε σημαντικά, παρά το γεγονός ότι οι τιμές ήταν στα ύψη και σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με πριν από την πανδημία. Έκθεση της Hopper τονίζει ότι οι διεθνείς πτήσεις ετοιμάζουν μεγάλο come back το 2023, καθώς το 62% των αναζητήσεων για πτήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο αφορούσαν διεθνείς προορισμούς.

Τον Φεβρουάριο, οι τιμές των ναύλων για πτήσεις εσωτερικού σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν πτώση 20% και 36% αντίστοιχα. Και ενώ οι τιμές τους διαμορφώθηκαν στα επίπεδα προ πανδημίας, για τους καταναλωτές που επέλεγαν οικονομικές θέσεις οι αυξήσεις αυτές ήταν ένα σοκ. Κύριος οδηγός της ανόδου των τιμών αεροπορικών εισιτηρίων είναι η αυξημένη ζήτηση για διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις. Το αντίστοιχο παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η έκρηξη της ζήτησης και η έλλειψη εργαζομένων οδήγησαν σε καθυστερήσεις και πολλές φορές ακυρώσεις πτήσεων. Για φέτος, όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, οι αεροπορικές εταιρείες προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζομένους, ωστόσο το εάν η προσφορά θα καλύψει τη ζήτηση παραμένει ερωτηματικό.

Ένας άλλος παράγοντας για την άνοδο των τιμών είναι η επιθυμία των αεροπορικών εταιρειών να αυξήσουν τα κέρδη τους, ιδιαίτερα μετά το πέρας της πανδημίας, που ουσιαστικά αποτέλεσε πληγή για τα οικονομικά τους. Την ίδια ώρα, μάλλον απίθανο είναι οι εταιρείες να μη μετακυλίσουν το κόστος του πληθωρισμού και των υψηλότερων τιμών καυσίμων στους καταναλωτές.

Πάντως υπάρχουν και αισιόδοξες εκτιμήσεις, που προβλέπουν πτώση των τιμών έναντι του 2022. Στις ΗΠΑ, οι μέσοι ναύλοι για καλοκαιρινές πτήσεις εκτιμώνται στα $350, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα $400 πέρυσι. Η αισιοδοξία αυτή για ‒έστω μικρή‒ πτώση πηγάζει από το γεγονός ότι φέτος δύσκολα η πολύ αυξημένη ζήτηση θα συμπέσει με την πολύ χαμηλή προσφορά.

Στην πανδημική εποχή και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί, οι ταξιδιώτες έχουν συνηθίσει σε υψηλούς ναύλους, αν και η διατήρηση μιας τέτοιας τάσης μόνο ευχάριστη δεν θα είναι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.