Διαρροές πετρελαίου από δεξαμενόπλοια: Τα δεδομένα του 2022

Διαρροές πετρελαίου από δεξαμενόπλοια: Τα δεδομένα του 2022

118
Διαρροές πετρελαίου από δεξαμενόπλοια: Τα δεδομένα του 2022

Επτά πετρελαιοκηλίδες άνω των επτά τόνων καταγράφηκαν από περιστατικά δεξαμενόπλοιων το 2022, σύμφωνα με την International Tanker Owners Pollution Federation (ITOPF). O μέσος όρος δεκαετίας διαμορφώθηκε σε έξι διαρροές πετρελαίου, παρουσιάζοντας σημαντική πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Τρία από τα επτά περιστατικά που καταγράφηκαν το 2022 είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές μεγαλύτερες των 700 τόνων (μεγάλες διαρροές). Δύο από αυτά έλαβαν χώρα στην Ασία και ένα στην Αφρική, με αποτέλεσμα να απορριφθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον αργό πετρέλαιο, άσφαλτος και μαζούτ.

Τα άλλα τέσσερα περιστατικά (μεσαίου μεγέθους διαρροές) περιλάμβαναν διαρροές μαζούτ και diesel. O συνολικός όγκος πετρελαίου που απορρίφθηκε στη θάλασσα από πετρελαιοκηλίδες δεξαμενόπλοιων το 2022 ήταν περίπου 15.000 τόνοι: περισσότεροι από 14.000 τόνοι αφορούσαν τα τρία μεγάλα περιστατικά. Όπως αναφέρει η ITOPF, ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος σε σχέση με τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά αποτελεί ένα μικρό μέρος των 2,95 δισ. τόνων πετρελαιοειδών που μεταφέρονται διά θαλάσσης κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.