Andriaki Shipping: H πρώτη γυναίκα πλοίαρχος σε δεξαμενόπλοιο της εταιρείας

Andriaki Shipping: H πρώτη γυναίκα πλοίαρχος σε δεξαμενόπλοιο της εταιρείας

6882
Andriaki Shipping: H πρώτη γυναίκα πλοίαρχος σε δεξαμενόπλοιο της εταιρείας

H Andriaki Shipping στηρίζει έμπρακτα την ισότητα των φύλων διαθέτοντας έναν υψηλό αριθμό γυναικών ναυτικών όλων των βαθμών στα πλοία της.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πλοιαρχία δεξαμενόπλοιου της εταιρείας. Η καπτ. Χρυσή Κολοκούτσα ξεκίνησε την καριέρα της στη θάλασσα το 2011 ως ανθυποπλοίαρχος στο πλοίο M/V Violando και το 2012 προήχθη σε υποπλοίαρχο. Μέσα από την εξαιρετική της απόδοση και την προθυμία της να μάθει και να εξελιχθεί, έγινε η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος στον στόλο δεξαμενόπλοιων της Andriaki.

Τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία την ενέπνευσαν να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα καθώς όνειρό της ήταν να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

«Από την ηλικία των 15 ετών τα μόνα επαγγέλματα που μπορούσα να φανταστώ να κάνω ήταν είτε της ναυτικού είτε της φαροφύλακα», σημειώνει η καπτ. Χρυσή. Το 2004 η σταδιοδρομία στη θάλασσα δεν ήταν κάτι σύνηθες για τις γυναίκες και η καπτ. Χρυσή ήταν μία από τις 12 γυναίκες σε σύνολο 2.000 σπουδαστών.

Η καπτ. Χρυσή Κολοκούτσα, ως υποπλοίαρχος. Φωτογραφία από το αρχείο  των Ναυτικών Χρονικών
Η καπτ. Χρυσή Κολοκούτσα, ως υποπλοίαρχος. Φωτογραφία από το αρχείο των Ναυτικών Χρονικών

Καθώς τα χρόνια περνούσαν έγινε σαφές ότι η καθημερινότητα στη θάλασσα απείχε από τα όσα περιέγραφε ο Καββαδίας στα ποιήματά του, ωστόσο και πάλι η ίδια δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό της να ακολουθεί διαφορετικό μονοπάτι.

Φέτος η καπτ. Χρυσή προήχθη σε πλοίαρχο και ταξίδεψε με το M/V Nicolaos. Το πρώτο της ταξίδι ως πλοίαρχος ήταν μια στιγμή ορόσημο για εκείνη. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία που την έκανε να καταλάβει την ευθύνη που έχει ο/η πλοίαρχος, ειδικά όταν καλείται να περάσει από το πολυσύχναστο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

Αξίζει να αναφερθεί πως η καπτ. Χρυσή Κολοκούτσα είχε παραχωρήσει συνέντευξη στα Ναυτικά Χρονικά και στην Isalos.net τον Απρίλιο του 2017. Τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.