ΕΛ.Ι.Ν.Τ.: Η λαμπρή εκδήλωση για τα 50 χρόνια

ΕΛ.Ι.Ν.Τ.: Η λαμπρή εκδήλωση για τα 50 χρόνια

357
ΕΛ.Ι.Ν.Τ.: Η λαμπρή εκδήλωση για τα 50 χρόνια

Στις 7 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ο εορτασμός για την συμπλήρωση  των 50 χρόνων από  την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.), και η παρουσίαση του επετειακού Λευκώματος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δρ. Νικόλαος Λιάπης χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους  και αναφερόμενος στην συμπλήρωση  μισού αιώνα  δράσης, ναυτικής επιστήμης, τεχνολογίας και ιστορίας. Μισός αιώνας προσφοράς με συνέδρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της ναυτικής τεχνολογίας και δι’ αυτής στην κυριαρχία της Ελληνικής ναυτιλίας στις θάλασσες του κόσμου.

Σ’ αυτά τα πενήντα χρόνια δημιουργικής πορείας, το ΕΛ.Ι.Ν.Τ. άφησε σημαντικό αποτύπωμα τόσο στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην Ναυπηγική και Ναυτιλιακή Βιομηχανία όσο και στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων επιστημονικών μεθόδων και εφαρμογών,  με συνεργάτες μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Δρ. Ν. Λιάπης, τόνισε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο δρόμος για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η ενεργειακή κρίση, η αξιοποίηση της πληροφορικής φέρνουν καταιγιστικές αλλαγές στην ναυτιλία και στη ναυτική τεχνολογία, και επιβάλλουν  την προσπάθεια το Ινστιτούτο να ενδυναμώσει  τον ρόλο του σαν κόμβος διάχυσης τεχνογνωσίας, έτσι ώστε να συνεχίσει να επιτελεί την αποστολή του σ’ αυτή τη νέα εποχή, στηρίζοντας επιστημονικά και τεχνολογικά την Ελληνική Ναυτιλία. Τέλος, ο Πρόεδρος επεσήμανε πως η παρουσία στην εκδήλωση εκπροσώπων όλων των φορέων της Ναυτιλίας, των επιστημονικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, παρέχει την αισιοδοξία  για την συνέχιση του έργου και της προσφοράς του Ινστιτούτου.

Ο Δρ. Λιάπης ανέγνωσε χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υ.ΝΑ.Ν.Π κ. Κυριαζόπουλου. Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα για σύντομο χαιρετισμό τον Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Δρ. Γεώργιο Πατέρα, καθώς και  τον πρύτανη του ΕΜΠ Καθ. κ. Ανδρέα Μπουντουβή, ο οποίος επεσήμανε ειδικότερα την μεγάλη προσπάθεια του ΕΛ.Ι.Ν.Τ. σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο στα θέματα ναυτικής τεχνολογίας. Ευχήθηκε, η πρόταση του Προέδρου Ν.Ε.Ε. κ. Γ. Πατέρα για ανάθεση προγραμμάτων σε Ελληνικά Πανεπιστήμια να υλοποιηθεί γιατί και η τεχνογνωσία αλλά και η δυνατότητα προώθησης τους είναι δεδομένη και καλλίτερη από αντίστοιχα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Με την περάτωση των χαιρετισμών ακολούθησε βράβευση και επίδοση τιμητικής πλακέτας του Ινστιτούτου στον κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλο για την πολύτιμη συνεισφορά του στην ναυτιλιακή βιομηχανία και στο ΕΛ.Ι.Ν.Τ., καθώς και στον κ. Ανδρέα Συρίγο, επίτιμο αρχηγό Λ.Σ. για την διαχρονική συνεισφορά του στην Ελληνική ναυτιλία και στο ΕΛΙΝΤ.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση των παρευρεθέντων. Την Δεξίωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.