H ναυτιλία σε πράσινη ρότα: η αλήθεια των αριθμών

H ναυτιλία σε πράσινη ρότα: η αλήθεια των αριθμών

213
H ναυτιλία σε πράσινη ρότα: η αλήθεια των αριθμών

Στον απόηχο της COP26 και ενόψει της MEPC του ΙΜΟ, επιβεβαιώνεται ότι η ναυτιλία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πράσινη μετάβασή της. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα έκθεσης της Clarksons Research για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα και τις τεχνολογίες που θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου.

Κατά τον Steve Gordon, Managing Director της Clarksons Research, η υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων από τα πλοία συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό και είναι χαρακτηριστικό ότι το 4,2% του υφιστάμενου στόλου και το 34% του orderbook σε όρους τονάζ θα μπορούν να αξιοποιούν εναλλακτικά καύσιμα για την πρόωσή τους. Αναλυτικότερα, το 29,7% του orderbook (546 πλοία) θα μπορεί να αξιοποιεί το LNG ως καύσιμο, το 2,5% (95 πλοία) LPG και ένα 1,8% άλλα καύσιμα ή τεχνολογίες, όπως μεθανόλη, βιοκαύσιμα, μπαταρίες κ.ά.

Την ίδια ώρα, με scrubbers είναι εξοπλισμένα 4.541 πλοία ή το 23,9% του στόλου σε όρους GT, σύμφωνα με την Clarksons Research. Ενώ η δραστηριότητα στις μετασκευές πλοίων για την εγκατάσταση scrubbers έχει μειωθεί, στα νεότευκτα η εικόνα είναι διαφορετική, με πάνω από 220 νεότευκτα εντός του 2021 να έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να φέρουν αυτά τα συστήματα.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι το μερίδιο των eco πλοίων στο σύνολο του παγκόσμιου στόλου ανέρχεται στο 26,8% σε όρους χωρητικότητας, ενώ 141 λιμάνια παρέχουν πλέον υπηρεσίες τροφοδοσίας πλοίων με LNG και ακόμη 95 προετοιμάζονται για να παράσχουν αντίστοιχες υπηρεσίες. Τέλος, το 64,8% του τονάζ διαθέτει συστήματα επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος (BWMS).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.