Φόβοι για πετρελαϊκή ρύπανση στη Θάλασσα του Μπάρεντς

Φόβοι για πετρελαϊκή ρύπανση στη Θάλασσα του Μπάρεντς

134
Φόβοι για πετρελαϊκή ρύπανση στη Θάλασσα του Μπάρεντς

Οι φόβοι αυξάνονται ότι μια διαρροή από πετρελαιοπηγή στη βόρεια Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει στη Θάλασσα του Μπάρεντς, καθώς ποσότητα πετρελαίου έχει χυθεί σε ένα ποτάμι, αν και η εταιρεία εκμετάλλευσης, η Lukoil-Komi, θυγατρική της Lukoil, δήλωσε ότι οι προσπάθειες απορρύπανσης βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο upstreamonline.com, η διαρροή της περασμένης εβδομάδας στο πεδίο Oshskoye στην περιοχή Nenets έχει ήδη εξαπλωθεί 300 χλμ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Lukoil-Komi εκτιμά ότι ποσότητα πετρελαίου διέρρευσε ύστερα από ρήξη σε έναν αγωγό, 300 μ. από τον ποταμό Kolva. Ωστόσο, ανέφερε ότι μεγάλη ποσότητα πετρελαίου έχει παραμείνει στο σημείο του ατυχήματος, ρέοντας προς μια κοντινή χερσαία περιοχή. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της ρύπανσης εντοπίζονται σε επτά τοποθεσίες κατά μήκος του Kolva, με το πετρέλαιο να συλλέγεται ακόμη από την επιφάνεια του ποταμού.

Σύμφωνα με την τοπική περιβαλλοντική ομάδα Save Pechora Committee, οι κάτοικοι στο χωριό Mutny Materik ανέφεραν ότι είδαν και μύρισαν πετρέλαιο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Mutny Materik βρίσκεται κοντά στον ποταμό Pechora, 160 χλμ. από την πόλη Usinsk, με τις Αρχές να έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη των 40.000 κατοίκων, καθώς η διαρροή θέτει σε κίνδυνο το σύστημα παροχής νερού της πόλης.

Φωτό: Leo Solinap/ AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.