Η Κύπρος «κλείνει το μάτι» στα FSRUs

Η Κύπρος «κλείνει το μάτι» στα FSRUs

410
Η Κύπρος «κλείνει το μάτι» στα FSRUs

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development — EBRD) θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ, με τη μορφή δανείου, για την εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Τα κεφάλαια, συγχρηματοδοτούμενα και από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προορίζονται για την αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου στη Μεγαλόνησο και για την παράλληλη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου της Κύπρου θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για την εξαγορά πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, καθώς και για την επένδυση σε παρόμοιες υποδομές ενέργειας. Το FSRU θα είναι αγκυροβολημένο 1,3 χλμ. από τις ακτές της Λεμεσού και θα συνδέεται απευθείας με το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το project είναι ζωτικής σημασίας για τα ενεργειακά πλάνα της Κύπρου, η οποία καλύπτει κατά 90% τις ενεργειακές της ανάγκες από τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων. «Η νέα υποδομή θα συντελέσει ώστε η Κύπρος να αντικαταστήσει το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο με το καθαρότερο φυσικό αέριο», τονίζεται σχετικά στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, το project, το οποίο ευθυγραμμίζεται με την Energy Sector Strategy 2019-23 της EBRD, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 10%.

Φωτό: EBRD

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.