Η Lufthansa κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Η Lufthansa κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

182
Η Lufthansa κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Επείγουσα ανάγκη για κρατική ενίσχυση έχει η Lufthansa, η οποία δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με δανεισμό απευθείας από τις αγορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η γερμανική αεροπορική εταιρεία κατέγραψε κατά το α΄ τρίμηνο του έτους ζημιές ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες το β΄ τρίμηνο. Επιπλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρεία «δεν θεωρεί πλέον ότι μπορεί να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες με περαιτέρω άντληση πόρων από την αγορά».

Η Lufthansa βρίσκεται ήδη σε «εντατικές συνομιλίες» με τις κυβερνήσεις των χωρών που συνδέονται με τις εταιρείες του ομίλου της –Γερμανία, Αυστρία για την Austrian, Ελβετία για τη Swiss, Βέλγιο για την Brussels– προκειμένου να εξασφαλίσει κρατική στήριξη και, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναμένει να λάβει την επόμενη εβδομάδα πακέτο στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ. Η βοήθεια θα περιλαμβάνει διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου η εταιρεία να διατηρήσει βραχυπρόθεσμα τη φερεγγυότητά της. Εκτός από εγγυήσεις, υπό συζήτηση είναι δάνεια, σιωπηλές συμμετοχές, αλλά και απευθείας κρατική συμμετοχή των χωρών που θα προσφέρουν οικονομική στήριξη.

Πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, δήλωσε ότι η εταιρεία χάνει περίπου 1 εκατ. ευρώ κάθε ώρα που περνάει και επισήμανε ότι το αποθεματικό των 4 δισ. δεν αρκεί προκειμένου να διασωθεί, καθώς από 350.000 επιβάτες ημερησίως πριν από την κρίση έφτασε να εξυπηρετεί σήμερα λιγότερους από 3.000. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, στα μέσα Μαρτίου, έλαβε 900 εκατ. ευρώ βοήθεια για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Φωτό:  Armando Babani/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.