Νέα αεροσκάφη για την Wizz Air εν μέσω κρίσης

Νέα αεροσκάφη για την Wizz Air εν μέσω κρίσης

283
Νέα αεροσκάφη για την Wizz Air εν μέσω κρίσης

Ο CEO της low cost αεροπορικής εταιρείας Wizz Air, Jozsef Varadi, προχώρησε σε μια ανακοίνωση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg που άφησε αρκετούς έκπληκτους. Ο κ. Varadi δήλωσε ότι η ουγγρική αεροπορική εταιρεία θα παραλάβει κανονικά τα 15 αεροσκάφη που αναμένει για φέτος από την Airbus, στο πλαίσιο της παραγγελίας εκατοντάδων αεροσκαφών που έχει κάνει.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε αίσθηση, καθώς η αεροπορική εταιρεία, όπως και οι περισσότερες άλλωστε, έχει καθηλώσει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της. Τα ελάχιστα αεροσκάφη της που συνεχίζουν να πετούν εκτελούν κυρίως πτήσεις επαναπατρισμού, τόσο πολιτών της Ουγγαρίας όσο και τρίτων χωρών.

Η εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση των τελευταίων ημερών έχει οδηγήσει την πλειονότητα των αεροπορικών εταιρειών στη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για την περικοπή των λειτουργικών τους εξόδων. Ακόμα και έτσι, όμως, αρκετές είναι αυτές που έχουν ζητήσει ή θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον κρατική ενίσχυση. Σε ένα τόσο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η παραλαβή νέων αεροσκαφών μοιάζει παράλογη και εντελώς αντίθετη στην προσπάθεια της οικονομικής επιβίωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Easyjet, ο ιδρυτής της οποίας επιθυμεί να ακυρώσει με κάθε τρόπο την παραγγελία των 108 αεροσκαφών στην Airbus. Με την ακύρωση της παραγγελίας-μαμούθ, ο ίδιος θεωρεί ότι η Easyjet δεν θα χρειαστεί κάποια κρατική ενίσχυση.

Ο CEO της Wizz Air ακολουθεί τον τελείως διαφορετικό αυτόν δρόμο, με την ασφάλεια της μεγάλης οικονομικής ρευστότητας που διαθέτει η αεροπορική εταιρεία. Το μεγαλύτερο μέρος των αερομεταφορέων φαίνεται να έχουν ρευστότητα που αρκεί για περίπου δύο μήνες, Ωστόσο, ο κ. Varadi δήλωσε ότι η Wizz Air έχει επαρκή ρευστότητα για ενάμισι έτος και κάλεσε τα κράτη να μην προχωρούν σε κρατικές ενισχύσεις που θα προκαλέσουν στρεβλώσεις στην αεροπορική αγορά.

Η Wizz Air επί του παρόντος αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο low cost αερομεταφορέα της Ευρώπης και, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει βλέψεις να βγει ενισχυμένη μετά το πέρας της κρίσης. Η περαιτέρω αύξηση του στόλου της σίγουρα θα βοηθήσει στα σχέδιά της, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αντέξει τις οικονομικές επιπτώσεις.

Sky Radar/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.