Saudi Aramco: Δυνατή χρηματοοικονομικά και το 2019

Saudi Aramco: Δυνατή χρηματοοικονομικά και το 2019

122
Saudi Aramco: Δυνατή χρηματοοικονομικά και το 2019

Η Saudi Aramco ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2019, σημειώνοντας ισχυρά κέρδη και μερίσματα, παρά τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα μικρότερα περιθώρια κέρδους στους κλάδους της διύλισης και των χημικών.

Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε $88,2 δισ., χαμηλότερα σε σύγκριση με τα $111,1 δισ. το 2018. Η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και στους όγκους παραγωγής, σε συνδυασμό με την αποεπένδυσή της στην εταιρεία Sadara Chemical Company ύψους $1,6 δισ.

Το 2019, η εταιρεία παρέμεινε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου στον κόσμο, με μέση συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων 13,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως ισοδύναμου πετρελαίου.

Τα συνολικά αποθέματα της Saudi Aramco για το 2019 έφτασαν τα 258,6 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe), σε σύγκριση με 256,9 δισ. boe το 2018.

Μετά τις επιθέσεις σε δύο εγκαταστάσεις της εταιρείας τον Σεπτέμβριο, η Saudi Aramco αποκατέστησε τα επίπεδα παραγωγής μέσα σε έντεκα ημέρες.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η εταιρεία έλαβε έγκριση για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην περιοχή Jafurah στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Βασίλειο μέχρι σήμερα, με περίπου 200 τρισ. κυβικά πόδια. Η ανάπτυξη της εγκατάστασης στο οικόπεδο θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε φάσεις, με την έναρξη της παραγωγής της πρώτης φάσης να αναμένεται στις αρχές του 2024.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Saudi Aramco ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin H. Nasser, δήλωσε: «Το 2019 ήταν ένα εξαιρετικό έτος για τη Saudi Aramco. Μέσα από μια ποικιλία περιστάσεων ‒μερικές προγραμματισμένες και μερικές όχι‒ στον κόσμο, δόθηκε η δυνατότητα για μια πρωτοφανή ευελιξία και αντοχή της Aramco. Το μέγεθός μας, το χαμηλό κόστος παραγωγής και η ανθεκτικότητά μας έφεραν μαζί την ανάπτυξη και τις κορυφαίες αποδόσεις παγκοσμίως, διατηρώντας παράλληλα τη θέση μας ως μιας από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο.

»Αυτά τα πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με έναν ισχυρό ισολογισμό και μια πειθαρχημένη και ευέλικτη προσέγγιση στην κατανομή κεφαλαίου, μας επιτρέπουν να υποστηρίξουμε τον στόχο μας για την ανάπτυξη των ελεύθερων ταμειακών ροών, για τη στήριξη μερισμάτων στους μετόχους μας, παρά τη συνεχιζόμενη αστάθεια των αγορών.

»Η πρόσφατη έκρηξη του Covid-19 και η ταχεία εξάπλωσή του καταδεικνύουν τη σημασία της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Saudi Aramco και θα διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε τη δύναμη των λειτουργιών και των οικονομικών μας. Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη λάβει μέτρα για τον εξορθολογισμό των προβλεπόμενων δαπανών κεφαλαίου για το 2020».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.