Σε συνεχή άνοδο οι εξορυκτικές δραστηριότητες της SOCAR

Σε συνεχή άνοδο οι εξορυκτικές δραστηριότητες της SOCAR

106
Σε συνεχή άνοδο οι εξορυκτικές δραστηριότητες της SOCAR

SOCAR και BP ανακοίνωσαν την έναρξη της εξόρυξης από το οικόπεδο Shafag-Asiman στη θαλάσσια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, στην Κασπία Θάλασσα. Οι δύο εταιρείες συμμετέχουν κατά 50% στο έργο, το οποίο προβλέπει την εξόρυξη σε βάθος 7.000 μ. σε χρονικό ορίζοντα εννέα μηνών.

Ο Rovnag Abdullayev, CEO της SOCAR, ανέφερε σχετικά ότι «πριν από λίγο καιρό ολοκληρώσαμε τις σεισμικές έρευνες στο οικόπεδο Shafag-Asiman, σε συνεργασία με τον εταίρο μας BP. Τώρα, προχωρούμε προς το επόμενο βήμα και ξεκινούμε τις εξορυκτικές εργασίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες άντλησης ενεργειακών κοιτασμάτων».

Ο περιφερειακός πρόεδρος της BP για το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία, Gary Jones, δήλωσε από την πλευρά του ότι «είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε στις εργασίες εξόρυξης στο οικόπεδο Shafag-Asiman, το οποίο έχει σημαντική δυναμική και μπορεί να αποτελέσει σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου».

Το οικόπεδο Shafag-Asiman βρίσκεται περίπου 125 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, η SOCAR ανακοίνωσε στοιχεία για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2019, σύμφωνα με τα οποία οι εξαγωγές φυσικού αερίου εμφάνισαν αύξηση κατά 23%, φτάνοντας τα 2,8 δις κυβικά μέτρα. Αντίστοιχη άνοδο παρουσίασαν και οι εξαγωγές πετροχημικών κατά 22%.

Η συνολική παραγωγή πετρελαίου της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν έφτασε σχεδόν τους 7,7 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου τα 6,8 δις κυβικά μέτρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 17%.

Φωτό: Wasi1370/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.