Το πείραμα των 20 ωρών πτήσης

Το πείραμα των 20 ωρών πτήσης

1396
Το πείραμα των 20 ωρών πτήσης

Η αυστραλιανή Qantas Airways έχει ανακοινώσει προ μηνών την πρόθεσή της για την έναρξη απευθείας εμπορικών πτήσεων που θα συνδέουν το Σίδνεϊ με τη Νέα Υόρκη το 2022. Με τα νέα αεροσκάφη να γίνονται πιο οικονομικά, πιο αποδοτικά και με μεγαλύτερη εμβέλεια από το παρελθόν, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για απευθείας δρομολόγια που μέχρι στιγμής ήταν ανέφικτα.

Η μαραθώνια πτήση θα είναι διάρκειας περίπου 20 ωρών και πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτήση στον κόσμο. Για τον λόγο αυτόν, η Qantas Airways ετοιμάζεται να εκτελέσει το πρώτο δοκιμαστικό με 50 ανθρώπους (επιβάτες και προσωπικό), προκειμένου να διερευνήσει τις επιπτώσεις της τόσο μακρινής πτήσης στον οργανισμό και να βρει τρόπους μείωσης του jet lag. Η σημαντικότερη αλλαγή που θα γίνει για πρώτη φορά είναι η ρουτίνα που ακολουθείται σε όλες τις πτήσεις. Μετά την επιβίβαση, όλοι οι επιβάτες θα αλλάξουν αμέσως στην ώρα του Σίδνεϊ. Τα φώτα, που χαμηλώνουν μετά την απογείωση, θα παραμείνουν ανοιχτά, με σκοπό να μείνουν ξύπνιοι όλοι για 6 ώρες. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό, θα γίνουν αλλαγές και στο μενού, καθώς θα σερβιριστεί φαγητό με καυτερές πιπεριές και μπαχαρικά.

Επιπλέον, οι επιβάτες στο πλαίσιο της έρευνας θα ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, ύπνου και κίνησης και θα κρατούν ημερολόγιο πριν, κατά τη διάρκεια και μέχρι δύο εβδομάδες μετά την πτήση, καταγράφοντας τι αισθάνονται. Τέλος, οι πιλότοι θα φορούν ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης του εγκεφάλου για την αξιολόγηση της εγρήγορσής τους και θα παρέχουν και δείγματα ούρων. Ο σκοπός του τελευταίου είναι η παρακολούθηση των επιπέδων της μελατονίνης (ορμόνης που προκαλεί ύπνο).

Φωτό: www.qantas.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.